ООН - про Сущенка: Нікого не повинні переслідувати за журналістську роботу

ООН - про Сущенка: Нікого не повинні переслідувати за журналістську роботу

Укрінформ
ООН неодноразово закликала звільнити українських політичних в'язнів, а коли йдеться про журналістів, наголошує, що ніхто не повинен переслідуватися за журналістську роботу.

Про це у п’ятницю, 8-го лютого, заявив на брифінгу в ООН заступник речника Генерального секретаря Фархан Хак, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Так, ми в курсі ситуації. Генеральна асамблея ухвалила низку резолюцій з цього приводу, багаторазово закликаючи звільнити політичних в’язнів”, - відповів Хак на питання кореспондента Укрінформу щодо Романа Сущенка та інших українських політв’язнів, які незаконно ув’язнені у Росії.

Речник Генсека ООН додав, що питання полягає не лише у політичних в’язнях, а й у стані свободи слова загалом.

“Як ви знаєте, ми й загалом занепокоєні станом свободи слова (у Росії - ред.) і вважаємо, що ніхто не повинен переслідуватися за журналістську роботу”, - додав він.

Роман Сущенко, український журналіст, власний кореспондент Укрінформу у Франції, зустрічає своє 50-річчя у російській в’язниці. Це вже третій день народження, який Роман проведе не у колі друзів та близьких, а у неволі.

Його затримали з порушенням міжнародних правил 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Читайте також: Українська місія в ООН закликає держави-члени долучитися до вимоги звільнити Сущенка

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії підтвердив цей вирок.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України в Москві, що Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно) за 800 кілометрів на Схід від Москви.

Українські правозахисники, адвокати Романа вважають судовий процес політично мотивованим, а вирок - незаконним. Українські дипломати, лідери держави, правозахисники вимагають від Кремля негайно звільнити журналіста і повернути його додому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-