Українська місія в ООН закликає держави-члени долучитися до вимоги звільнити Сущенка

Українська місія в ООН закликає держави-члени долучитися до вимоги звільнити Сущенка

Укрінформ
Журналісту Укрінформу Роману Сущенку сьогодні виповнюється п’ятдесят років і це вже третій день народження, який він проводить у неволі, ув'язнений за політично мотивованими звинуваченнями російською владою.

Про це йдеться в оприлюдненій у п’ятницю, 8-го лютого, заяві-зверненні Постійного представництва України при ООН до держав-членів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Романові Сущенку, кореспонденту Українського національного інформаційного агентства Укрінформ, сьогодні виповнюється 50 років. Він не може відсвяткувати ювілей у колі своїх близьких, оскільки продовжує відбувати незаконний 12-річний термін ув’язнення у Російській Федерації. Це вже третій його день народження за гратами”, - йдеться у заяві.

Українська місія в ООН наголошує, що на момент затримання у вересні 2016-го року за політично мотивованими звинуваченнями, Сущенко був відомий своїм категоричним протестом проти тимчасової окупації Росією Автономної республіки Крим та міста Севастополь, Україна.

“У червні 2018-го року так званий “суд” у Москві, який не дотримувався навіть елементарних стандартів правосуддя, засудив журналіста до 12 років ув’язнення у колонії суворого режиму”, - йдеться у документі.

Постійне представництво України при ООН нагадує державам-членам, що ООН неодноразово звертала увагу на важку долю українців, незаконно ув’язнених Росією. Зокрема, у резолюціях №71/205, №72/190, №73/263, закликаючи Росію негайно їх звільнити.

Дипломати також звернули увагу на те, що Російська Федерація продовжує обмежувати доступ до Сущенка українського омбудсмена Людмили Денісової та правозахисних організацій, а також на достовірні повідомлення про порушення його прав у неволі, зокрема, через позбавлення сну.

“До сьогоднішнього дня приписи цих резолюцій та інших відповідних рішень міжнародних організацій, спеціалізованих агенцій та органів системи ООН, не впроваджені Російською Федерацією”, - наголосили у представництві.

Дипломати закликали Російську Федерацію негайно та без додаткових умов звільнити Сущенка і звернулися до держав-членів ООН з проханням засудити дії Росії.

“Ми закликаємо держави-члени ООН засудити цинічний злочин проти фундаментальних прав людини та продовжити підвищувати політичний та дипломатичний тиск на російську владу, аби добитися звільнення і безпечного повернення додому Романа Сущенка та інших незаконно ув’язнених громадян України”, - заявили у Постійному представництві України при ООН.

Заява буде офіційно направлена 193-м державам-членам ООН.

Читайте також: Посольство України у ФРН привітало з днем народження Сущенка та Балуха

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із Парижа, де працював останні 6 років, з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним. Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-