Сущенко у листі з в'язниці подякував українцям за підтримку

Сущенко у листі з в'язниці подякував українцям за підтримку

Укрінформ
Незаконно ув’язнений у Росії власний кореспондент Укрінформу подякував українцям за підтримку.

Про це розповіла перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час під зустрічі колег і друзів власного кореспондента Укрінформу, художника та політв'язня Кремля Романа Сущенка, що відбулася в агентстві з нагоди його 50-річчя.

“Дуже дякую всім за підтримку, за ті зусилля, які ви робите”, - процитувала фрагмент листа Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер сказала, що перед зустріччю в Укрінформі громадський захисник Романа Сущенка Марк Фейгін надіслав їй фото фрагмента листа від політв’язня.

Геращенко також розповіла, що отримує листи від інших політв’язнів — Павла Гриба та кримських татар, - які теж наголошують, що важливо відчувати підтримку від держави і українських громадян.

Вони пишуть одне і ключове: коли ти - в повній інформаційній ізоляції, дуже важливо мати такі слова підтримки не тільки від влади і держави Україна, а й від простих громадян, каже Геращенко. "Вони пишуть, що отримували листи від школярів, молоді, незнайомих людей — що ці листи є дуже важливими. Тому що наші хлопці, яких сьогодні ми, на жаль, не можемо витягнути з кремлівської в’язниці, мають знати, що держава за них бореться”, - підкреслила вона.

Перший заступник Голови ВР також зазначила, які кроки зробила Україна для підтримки родин заручників і політв’язнів.

“Нам вдалося реалізувати нашу програму і виплатити по 100 тисяч гривень на таку соціальну підтримку, яка для дуже багатьох родин є критичною, тому що навіть купити квитки для того, щоб поїхати до Сибіру провідати своїх рідних, - це дуже і дуже дорого. Або зібрати передачу”, - підкреслила Геращенко.

Вона також наголосила, що найближчими місяцями і тижнями Верховна Рада має ухвалити законопроект, який зафіксував би в українському законодавстві статус політв'язня, військовополоненого і заручника відповідно до норм міжнародного права і враховуючи те, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими.

Читайте також: Звільнення політв’язнів: Всеукраїнська рада церков звернулася до Росії та РПЦ

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із Парижа, де працював останні 6 років, з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним. Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-