Спілка журналістів зібрала 200 листівок для Сущенка, Семени та Асєєва

Спілка журналістів зібрала 200 листівок для Сущенка, Семени та Асєєва

Фото
Укрінформ
У Національній спілці журналістів України підбили підсумки акції "Новорічна листівка солідарності".

Під час акції українські журналісти підписали близько 200 листівок із привітаннями колегам, яких переслідує російська влада та проросійський окупаційний режим: Роману Сущенку, Миколі Семені та Станіславу Асєєву.

Про це поінформував голова НСЖУ Сергій Томіленко у четвер під час підбиття підсумків акції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У рамках цієї акції ми отримали близько 200 листівок. Ми не робили централізованих закупівель. Наш ключовий заклик - від душі проявити солідарність, дібрати потрібні слова. Ми передали новорічні листівки від українських журналістів, від редакцій ЗМІ нашим колегам, які, на жаль, цей Новий рік зустрічатимуть сильні духом, але не так, як їм хотілося б або їхнім родинам. На жаль, коли ми говоримо про нинішні реалії, то вони характеризуються тим, що є наші колеги, які стали жертвами російської агресії. Так, перебуває в ув'язненні наш колега, кореспондент національного інформагентства Укрінформ Роман Сущенко, вже понад півтора року перебуває у в'язниці в окупованому Донецьку Станіслав Асєєв, який співпрацював із “Радіо Свобода”, і також під судовою забороною на професію, під умовним терміном, але засудженим є наш колега Микола Семена в Криму”, - зазначив Томіленко.

Новорічна листівка солідарності / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

За його словами, така символічна акція дає можливість кожному журналісту “доєднатися не лише словом, а й ділом і проявити свою солідарність”.

“Ми маємо розглядати наших колег - і Сущенка, і Асєєва, і Семену - не лише символами, а передусім як людей, і теж проявляти свою людяність, підтримуючи їх”, - наголосив голова НСЖУ.

При цьому Томіленко окремо відзначив, зокрема, журналістів “12 каналу” з Волині, які “спеціально зібрались у ньюзрумі і кожен підписував листівку й Миколі, і Романові, і Станіславові”, а також викладача журналістики та української мови з Умані Людмила Лісову, яка “змобілізувала коледж і школу, завдяки чому діти надіслали близько сорока листівок”.

Листівки, адресовані Сущенку і Семені, будуть передані їхнім родичам і колегам, а вітання для Асєєва НСЖУ планує поширити в Інтернеті та соціальних мережах.

Присутня на заході дружина Романа Сущенка Анжеліка передала НСЖУ календар із його малюнками.

Читайте також: Сенцов не збирається працювати у російській колонії - адвокат

“Тут малюнок на кожен місяць року - щоб також було нагадування про талановиту людину, яка знаходиться в неволі та мріє якнайшвидше повернутися додому”, - сказала Анжеліка Сущенко.

У свою чергу заступник генерального директора Укрінформу Марина Сингаївська подякувала керівництву НСЖУ за ініціювання акції. За її словами, це допоможе полегшити моральний стан журналістів, які перебувають в ув'язненні.

“Сподіваюся, ця підтримка дасть їм змогу протриматися ще трохи, а теплі слова допоможуть їм бути з нами, незважаючи на мури і тисячі кілометрів”, - додала Сингаївська.

Вона закликала колег-журналістів активніше привертати увагу до теми політв'язнів Кремля.

Окрім того, заступник гендиректора Укрінформу підкреслила, що захоплюється мужністю Романа Сущенка.

“Читаючи його останній лист на Укрінформі, складається враження, що в Росії після сталінських репресій нічого не змінилося, тобто умови ув'язнення, холод, мало їжі, підйом о п'ятій ранку, заборона сидіти на ліжку протягом дня, - це тортури”, - зауважила Сингаївська.

Разом з тим вона підкреслила, що утримання українських політв'язнів є засобом торгів для президента РФ Володимира Путіна.

“Відверто кажучи, два роки тому ми сподівалися, що питання звільнення Романа вирішиться за тиждень-два. Підписуючи договір на захист Романа Сущенка із Фейгіним (адвокат Сущенка Марк Фейгін - ред.), ми сподівалися, що на ранок він прийде до СІЗО і Романа звільнять, що це виявиться якоюсь помилкою. Але зараз я усвідомлюю, що просто в руках Путіна - це накопичення капіталу для обміну, для торгів на міжнародній арені, і, на жаль, поки він не досягне якихось своїх вимог, навряд чи віддасть нам цих людей. І наскільки потужним має бути міжнародний вплив для того, щоб наші полонені повернулися додому, важко навіть уявити”, - пояснила Сингаївська.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка незаконно заарештували в Москві 30 вересня 2016 року. Його засудили до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями у шпигунстві.

Журналіста проекту Радіо Свобода "Крим. Реалії" Миколу Семену засудили в анексованому Росією Криму за журналістську діяльність до 2,5 років тюремного ув’язнення умовно та заборонили два роки займатися журналістською діяльністю.

Станіслав Асєєв – журналіст проекту Радіо Свобода "Донбас. Реалії". Зник у Донецьку 2 червня 2017 року. Майже через два місяці після зникнення сепаратисти повідомили про те, що журналіста заарештовано за підозрою в шпигунстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-