Сущенко розповів про своє перебування в колонії Утробіно

Сущенко розповів про своє перебування в колонії Утробіно

Лист
Укрінформ
Незаконно засуджений у РФ український журналіст Роман Сущенко надіслав перший малюнок з колонії в селі Утробіно.

У листі колегам з Укрінформу він також розповів про свої спостереження про нове місце перебування.

"Кілька рядків про буденне. За минулий з моменту етапування час довелося пережити культурний шок, пов'язаний перш за все з умовами та "принадами" переміщення за примусом (вагон "столипін", антисанітарія, таргани розміром із сірникову коробку, всюдисущі гризуни всіх мастей, цвіль, вологість, непроглядна темрява, недоїдання і холод), а зі ставленням до людей, змінившим за рішенням суду свій соціальний статус", - пише Сущенко.

За словами журналіста, метою співробітників виправної установи є залякати і принизити гідність людей, які відбувають покарання.

Сущенко зазначив, що до того моменту, поки людина не відчує на собі ув'язнення, його неможливо уявити. "... Це страшно, тривожно страшно", - написав він.

Крім листа колегам політв'язень надіслав свій новий малюнок - втрачений "Руанський собор". Раніше Сущенко вже малював його, але з невідомих причин він був загублений і не дійшов до його сім'ї. Тому журналіст вирішив намалювати новий.

Як зазначив журналіст, малюнок виконаний за допомогою "кіровського рожевого киселя" і пастеллю.

Читайте також: У Сущенко в колонії проблеми з тиском, його можуть покласти на обстеження

Повна версія листа:

"Кілька рядків про буденне. За минулий з моменту етапування час довелося пережити культурний шок, пов'язаний перш за все з умовами та "принадами" переміщення за примусом (вагон "столипін", антисанітарія, таргани розміром із сірникову коробку, всюдисущі гризуни всіх мастей, цвіль, вологість, непроглядна темрява, недоїдання і холод), а зі ставленням до людей, які змінили за рішенням суду свій соціальний статус.

Звернення - формальне, удавано-співчутливе, а по суті - байдуже. Діалог, якщо він має місце бути, вівся в такій формі, яка б виключала всяку можливість відповіді. Мета - залякати, принизити особисту гідність, проігнорувати будь-які законні потреби... На щастя, у будь-якої дороги є кінець.

Другий тиждень освоююсь в колонії навпроти села Утробіно. З віконця "утроби" моєї камери добре видно однотипні сільські будівлі, як і щоденний схід сонця крізь вкрите памороззю "колючку". Хочеться бачити десятки, сотні незнайомих осіб. Як в спеку, відчуваючи спрагу, пити склянку за склянкою прохолодну воду.

Поки не відчуєш на собі ув'язнення, його неможливо уявити. Думаєш, з'явився час читати, міркувати, все не так страшно. Але це страшно, тривожно страшно. Сповільнюється час, втрачається орієнтація. Це читається у поглядах, рухах і поведінці людей, яких бачив. Не дам згаснути світлу своєму!

Ділюся новою роботою, це копія втраченого малюнка "Руанський собор". У ній з'явилися нові кольори - це кіровський рожевий кисіль, неабияк розбавлений пастеллю. Адміністрація дозволила нашому консулу передати мені в камеру набір пастелі (24 мілка!).

Дорогі друзі, колеги! З наступаючими новорічними та різдвяними святами вас і ваших рідних, близьких. Пам'ятайте про здоров'я, щастя і дитячий сміх у домі.

Щиро ваш Роман Сущенко.

20.11.2018

м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно"

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, в порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 р. в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України в Москві, що Сущенка етапували в ФКУ ІК-11 УФСІН Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Адреса, за якою йому можна писати:

Сущенко Роману Владимировичу ФКУ ИК-11 УФСИН России по Кировской обл., деревня Утробино, Кировская область, Россия 613043.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-