Комітет захисту журналістів включив Сущенка до звіту про ув'язнених працівників ЗМІ

Комітет захисту журналістів включив Сущенка до звіту про ув'язнених працівників ЗМІ

Укрінформ
Міжнародна організація Комітет захисту журналістів (CPJ) включила до глобального річного звіту про ув'язнених працівників ЗМІ журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляється на сайті CPJ .

"П'ять іноземних журналістів-в'язнів в перепису Комітету захисту журналіста включають українця в Росії (Сущенко — ред.) ...", — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у цьому перепису Комітету згадані тільки журналісти, які відбувають ув'язнення в державних в'язницях різних країн. До нього не включені ті, хто пропав безвісти або утримується неурядовими угрупованнями. Серед таких згаданий і український журналіст Станіслав Асєєв, заарештований проросійськими сепаратистами на сході України. Він значиться як "зниклий безвісти" або "викрадений", уточнили у звіті.

CPJ підкреслює, що вже третій рік поспіль в ув'язненні перебувають понад 250 журналістів у світі, серед них 33 жінки. За підрахунками організації, в Туреччині щонайменше 68 журналістів перебувають у в'язницях, у Китаї таких 47, у Саудівській Аравії — 16.

Перепис CPJ фіксує тюремну статистику станом на 00:01 годин 1 грудня 2018 року. Він не включає дані про багатьох журналістів, яких кидали до в'язниць і випускали на волю протягом року.

Читайте також: На Форум вільної Росії приїхали українські політологи та захисник Сущенка

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 роки йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенко до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України в Москві, що Сущенка етапували в ФКУ ВК-11 УФСВП Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, селище Утробіно).

Станіслав Асєєв - журналіст проекту Радіо Свобода "Донбас. Реалії". Зник у Донецьку 2 червня 2017 року. Майже через два місяці після зникнення сепаратисти повідомили про те, що журналіста заарештовано за підозрою у шпигунстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-