Посол України у Франції привітав Сущенка з орденом

Посол України у Франції привітав Сущенка з орденом "За мужність"

Документ
Укрінформ
Посол України у Франції Олег Шамшур привітав засудженого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка з нагородженням орденом "За мужність" ІІІ ступеня та висловив надію, що невдовзі він отримає цю нагороду особисто.

Про це повідомляє у четвер Посольство України у Франції.

"Публікуємо відповідь посла України у Франції на лист Романа Сущенка, незаконно засудженого Росією до 12 років ув'язнення. Лист від Романа йшов до нас більш ніж півроку, тож сподіваємося, що нашу відповідь він побачить швидше, і вона буде хоч невеликою, але підтримкою його мужності та стійкості", - зазначили у дипустанові.

Зокрема, посол наголосив, що в Парижі не забувають високий професіоналізм і позитивні людські якості, які Сущенко продемонстрував під час роботи у Франції.

"Насамперед хотів би привітати Вас з отриманням високої нагороди - ордена "За мужність" ІІІ ступеня. Ця відзнака є свідченням того, що Україна високо цінує Вашу стійкість та патріотизм. Сподіваюся, що найближчим часом Президент України матиме можливість вручити Вам цю нагороду особисто", - зазначив дипломат.

Він також нагадав, що 22 жовтня у Парижі, під час заходу з відзначення 100-річчя відновлення української державності, присутні отримали репродукції малюнків Сущенка з видами європейських міст. "Це була нагода не лише відкрити невідомий досі для багатьох Ваш талант художника, але й знову привернути увагу французької громадськості до необхідності активізації зусиль задля Вашого звільнення", - додав Шамшур, висловивши переконання, що цей день обов'язково настане.

Він також зазначив, що українське посольство у Франції вітатиме з новорічними святами представників французького політикуму, дипкорпусу, громадських та університетських кіл листівками, зробленими на основі малюнка Сущенка, на якому зображений київський пейзаж.

"Романе, за Вами десятки тисяч людей, що вболівають за Вашу долю. Нехай це допомагає Вам бути сильним і незламно долати нинішні труднощі", - підсумував дипломат.

Читайте також: Сущенко вперше зателефонував з колонії

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, в порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України у Москві, що Сущенка етапували до ФКУ ВК-11 УФСВП Росії по Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Президент України Петро Порошенко 20 листопада нагородив Сущенка орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Фото: Роман Цимбалюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-