Куди етапують Сущенка, дізнаємося, вже коли він буде у колонії - захисник

Куди етапують Сущенка, дізнаємося, вже коли він буде у колонії - захисник

Укрінформ
Першочерговим завданням зараз є не допустити етапування журналіста Укрінформу Романа Сущенка до далекої в'язниці з нелюдськими умовами для засуджених в РФ.

Про це громадський захисник журналіста Марк Фейгін заявив в Укрінформі на прес-конференції в рамках відкриття виставки малюнків Сущенка.

"Головні і негайні зусилля треба докладати тут і тепер для того, щоб це не була далека в'язниця, для того, щоб це були стерпні умови для відбування покарання, і чекати, поки все-таки політичні домовленості відбудуться і Романа зможуть обміняти на когось із засуджених громадян Росії, які утримуються в Києві", - наголосив він.

Фейгін нагадав, що в понеділок, 8 жовтня, завершується десятиденний термін, після закінчення якого Сущенко можуть етапувати з московського СІЗО "Лефортово".

"Можуть потримати ще, а можуть і відправити відразу. Куди - ми дізнаємося, коли його вже безпосередньо доставлять в колонію", - уточнив він.

Формально, за його словами, місце етапування визначає Федеральна виконавча служба покарань (ФВСП) РФ. "Вони тільки вирішують і нам не повідомляють - ні Роману, ні його родичам, ні адвокатам", - зазначив Фейгін.

Захисник журналіста повідомив, що українська влада докладає зусиль для того, щоб домогтися максимально зручних умов тримання Сущенка, клімату і віддаленості колонії.

"Є нота, звернення МЗС України... Ми дуже сподіваємося, що вдасться якусь колонію в Центральній Росії. Але це тільки наші сподівання і не більше", - сказав Фейгін.

Захисник Сущенка також додав, що він досі не отримав апеляційну ухвалу Верховного суду РФ.

Читайте також: В Укрінформі відкрилася виставка малюнків Сущенка

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

Донька і дружина Сущенка 4 жовтня відвідали його в СІЗО "Лефортово".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-