Доля Сущенка і Сенцова: у Кремлі відреагували на заяву Порошенка

Доля Сущенка і Сенцова: у Кремлі відреагували на заяву Порошенка

Укрінформ
У Кремлі заявили, що питання звільнення громадян України, засуджених у РФ за сфабрикованими звинуваченнями, повинні вирішуватися не в рамках Мінських домовленостей, а "на найвищому рівні".

Так, зокрема, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відреагував на заяви глави Української держави Петра Порошенка про те, що українських політв'язнів у РФ слід обміняти на затриманих росіян, повідомляє РІА "Новости".

"У будь-якому разі, звичайно, подібні питання - вони вирішуються на найвищому рівні, і все залежить від тих рішень, які приймає глава держави", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання про можливість обміну українських політв'язнів.

За його словами, засуджені в РФ українці "не відносяться до полонених або утримуваних осіб".

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що Київ активізує зусилля для повернення українських політв'язнів, які знаходяться у РФ та на окупованих територіях.

"Нам поверніть нашого Сенцова, всесвітньо відомого кінорежисера, нашого журналіста Сущенка, який працював у Парижі і був заарештований у Москві, нашого Кольченка і багато-багато інших, які безневинно зараз знаходяться у в’язницях Російської Федерації лише за те, що вони носять український паспорт і відмовляються його віддати і пишаються тим, що вони є українцями", - заявив Порошенко.

Читайте також: Порошенко доручив відновити переговори з РФ щодо повернення політв’язнів

За даними правозахисників, на території РФ і окупованого Криму під вартою з політичних мотивів знаходяться понад 60 громадян України. В СБУ заявляють, що на території ОРДЛО залишаються заручниками 103 особи, ще 402 вважаються зниклими безвісти.

Світова спільнота неодноразово закликала Росію звільнити заручників, які утримуються на території країни та на окупованих територіях.

Як повідомлялося, 27 грудня на Донбасі відбувся обмін полоненими між Україною і ОРДЛО. Додому повернулися 73 українських заручники. На окуповану територію передали 233 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-