Євродепутати закликали Москву звільнити Сущенка й відновити обмін політв'язнями

Євродепутати закликали Москву звільнити Сущенка й відновити обмін політв'язнями

Укрінформ
Російська влада повинна звільнити зі слідчого ізолятора в Лефортово українського журналіста Романа Сущенка і гарантувати йому безпечне повернення в Україну.

Росія й Україна повинні відновити обмін політв'язнями відповідно до Мінських домовленостей, а також забезпечити міжнародний моніторинг умов утримання та фізичного й психічного стану в'язнів.

Про це йдеться у зверненні групи депутатів трьох фракцій Європарламенту, оприлюдненому  в день рішення Московського суду щодо продовження арешту для Сущенка на чергові два місяці, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Cправа Романа Сущенка, який до 30 вересня очікував на рішення суду, є одним з питань значного занепокоєння з боку депутатів Європарламенту", - зазначають депутати ЄП.

Вони звертають увагу, що за результатами досліджень міжнародних організацій справи інших українських політв'язнів, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка, також є сфабрикованими.

Європейські політики нагадують про те, що переговори між Росією та Україною у справі звільнення політв'язнів було заморожено ще наприкінці травня 2016 року.

"Відтоді жоден в'язень не був звільнений чи обміняний. Таку ситуацію ми розцінюємо як гальмування процесу реалізації Мінських домовленостей, зокрема 5-ї, 6-ї і 7-ї статей цієї угоди", - підкреслюють євродепутати.

Читайте також: Сущенку продовжили арешт на два місяці

Вони наголошують: "Звільнення Романа Сущенка дає шанс на відновлення можливих переговорів, що стосуються питань обміну, а також відновлення переговорного процесу щодо інших гуманітарних питань, передбачених Мінськими домовленостями".

Депутати Європарламенту звертають увагу на потребу "інтенсивного й детального моніторингу ситуації", що склалася навколо українських політв'язнів, зокрема приковування уваги міжнародної спільноти до "справи Сущенка".

У цьому контексті європейські політики закликають Російську Федерацію звільнити паризького кореспондента Укрінформу Романа Сущенка з Лефортовського СІЗО і дати йому можливість безпечно повернутися в Україну. Вони також наполягають на прискоренні комплексного й об'єктивного розслідування справ українських політв'язнів, а також забезпеченні належних умов для міжнародного моніторингу у місцях утримання політв'язнів, зокрема спостереження за їхнім фізичним та психічним станом. Крім того, депутати Європарламенту просять підтримати відновлення переговорів щодо реалізації 5-ї, 6-ї і 7-ї статей Мінських домовленостей під час наступного засідання Тристоронньої контактної групи.

Звернення, яке адресується зокрема генеральному секретару Ради Європи Турбйорну Ягланду, підписали євродепутати від Європейської народної партії - Міхал Боні, Павел Свобода, Едуард Кукан, Карлос Коельо, Тунне Келам, Міхаель Галер, від Альянсу європейських консерваторів і реформістів — Хельга Стівенс, Марк Демесмакер, Моніка Маковей, від фракції Зелених - Ребекка Гармс.

Документ доступний за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-