ОБСЄ вимагає від Росії звільнити журналістів Сущенка, Семену й Асєєва

ОБСЄ вимагає від Росії звільнити журналістів Сущенка, Семену й Асєєва

Укрінформ
Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає від Росії звільнення незаконно затриманих українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва.

Про це в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

"Звичайно, ми щодня слідкуємо за цими справами, працюємо з російською делегацією у Відні для того, аби добитися від Росії вирішення цих справ. Для нас це є пріоритетом", - заявив Дезір, відповідаючи на запитання про найближчі кроки ОБСЄ у справі звільнення українських журналістів, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих територіях Криму і Донбасу.

Дезір підкреслив, що справа кореспондента Укрінформу Романа Сущенка стала для нього однією з перших, з якою він зіткнувся після обрання на посаду представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

"Я дуже добре знаю ситуацію з Романом Сущенком. Мій офіс поінформований про неї, ми дуже детально за цим cлідкуємо. Це було одним із перших питань, на яке я звернув увагу після призначення на посаду”, - сказав Дезір.

Він зазначив, що отримав лист від глави МЗС України Павла Клімкіна щодо ситуації, яка склалася навколо справи Сущенка.

"Мій офіс закликав звільнити цього журналіста, адже він здійснював приватний візит до своєї родини і був там арештований. Я думаю, що зобов’язання членів ОБСЄ з цього питання є однозначним - журналісти з країн-членів ОБСЄ можуть вільно подорожувати простором ОБСЄ. Зрозуміло, що не може бути підстав для арешту Cущенка - журналіста іншої країни-члена ОБСЄ, навіть якщо між вашими державами є конфлікт", - підкреслив Дезір.

Читайте також: Сущенко вперше за майже рік поговорив із сином

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ також зазначив, що володіє інформацією щодо справи журналіста Миколи Семени, який був заарештований у Криму.

"Це факт, що він критикував анексію Криму. Однак це не є підставою для арешту журналіста. Ми закликали Росію й осіб, які мають владу на цій території (Криму), звільнити Семену", - наголосив Дезір.

Він також звернув увагу на справу Станіслава Асєєва, якого було викрадено три місяці тому, і який утримується сепаратистами на Донбасі.

"Немає підстав для цього, це неприпустимо. Ми вимагаємо звільнити Асєєва, адже зрозуміло, що журналіст має право писати у зоні конфлікту, висвітлювати там ситуацію. Журналіст там має бути захищений і нормально виконувати свою роботу, незважаючи на те, хто контролює територію", - підкреслив Дезір.

Він додав, що це передбачено базовими принципами ООН і міжнародними зобов'язаннями країн щодо забезпечення прав журналістів.

Як повідомлялося, Арлем Дезір в липні став новим Представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, замінивши на цій посаді Дуню Міятович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-