Лист Сущенка колегам з Укрінформу експонується у Національному історичному музеї

Лист Сущенка колегам з Укрінформу експонується у Національному історичному музеї

Укрінформ
Переданий з Лефортово колегам з Укрінформу лист незаконно затриманого у Москві журналіста Романа Сущенка включений до фондів Національного музею історії України і зараз експонується на виставці з нагоди Дня Незалежності.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила генеральний директор музею Тетяна Сосновська.

"Лист Романа Сущенка включений до музейних фондів, зараз він експонується у нас на виставці, і ми його представили так, щоб кожний відвідувач міг прочитати його від початку до кінця з обох боків. Ми обов'язково будемо пояснювати відвідувачам, чому його написано російською мовою, чому наші українські журналісти змушені писати листи додому чужою мовою, аби рідні їх отримали", - сказала Сосновська.

Вона додала, що лист Сущенка - перший подібний експонат у фондах музею. Водночас Сосновська висловила сподівання, що він дасть поштовх музейникам активніше збирати подібні свідчення сьогоднішньої історії - можливо, на додаток до листів українських політв'язнів, ще й записи свідчень адвокатів або розповіді членів родини.

"У майбутньому я хотіла б зробити виставку таких листів, замальовок, можливо, коротких записок, які наші політв'язні сьогодні мають можливість відправити своїм рідним і друзям. Вони не можуть писати пафосних листів, бо їх не пропустить цензура, тому вони пишуть про своє життя, погоду, здоров'я, нібито про дрібні побутові речі, але насправді вони волають до рідних, що ми живі і ми прагнемо до вас", - акцентувала Сосновська.

Читайте також: Донька Сущенка: Зустріч з батьком перервали через півтори години, хоча обіцяли три

За її словами, подібні музейні експонати цінні ще й як запобіжник від можливих спроб переписати і сьогоднішню нашу історію. Гендиректор зауважила, що не хочеться прогнозувати якихось негативних подій, але насправді історія непередбачувана, тож не виключено, що з часом представники опозиційних партій говоритимуть про "згущення фарб або про ще щось, протилежне теперішній дійсності".

"І тоді дослідники витягнуть ці листи з фондів нашого музею і покажуть тим, хто, можливо, буде восхваляти "братню єдність російського і українського народу" і нібито російську доброту до нас, і все стане на свої місця. Ці листи будуть німими свідками нинішної історії, про яку ми зараз говоримо, але нам опонують представники російської політичної еліти. Але історія все розставить на свої місця завдяки й цим листам також", - переконана гендиректор Національного музею історії. 

Сосновська також повідомила, що музейники встановили поруч з вітриною із листом Сущенка  скриньку і поклали листочки, на яких можна написати листа українським політв'язням, аби передати "тепло сердець, любов повагу і надію на якнайшвидше повернення в Україну".  

Фото: ‏@vasilymaximov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-