Українсько-польська міжпарламентська група ухвалила заяву на підтримку Сущенка

Українсько-польська міжпарламентська група ухвалила заяву на підтримку Сущенка

Укрінформ
Українсько-польська міжпарламентська група закликала владу Росії негайно звільнити власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка та всіх громадян України, яких незаконно утримують у Росії. 

Про це йдеться у заяві, підписаній українськими та польськими членами групи в п'ятницю у Варшаві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми, члени Польсько-української парламентської групи та Українсько-польської групи дружби, протестуємо проти незаконного утримання у Російській Федерації журналіста Національного інформаційного агентства України "Укрінформ" Романа Сущенка... Ми закликаємо владу Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка та усіх громадян України, які незаконно утримуються в ізоляторах та в'язницях виключно з політичних причин”, - йдеться в заяві.

У зверненні зазначається, що Сущенко був затриманий у Москві відразу після прильоту, ФСБ висунула йому звинувачення у шпигунстві на користь Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Наголошується, що ГУР МОУ заперечує те, що Сущенко був його працівником. 

“Від того часу журналіст перебуває під арештом у Москві, йому чинять перешкоди у зустрічах з родиною, забороняють зустрічатися з православним священиком та не дозволяють читати українську пресу, хоча це суперечить статуту слідчого ізолятора”, - наголошується у заяві.

У документі також зазначається, що ФСБ не представила переконливих доказів нібито “шпигунської діяльності” журналіста, а тому є всі підстави стверджувати, що його переслідування має характер провокації і вписується у контекст політики цілеспрямованої дестабілізації України та залякування її громадян, яку Росія невпинно веде з 2014 року.

“Це є замахом на свободу слова та порушенням прав людини”, - констатується у документі. 

Заяву підписали 10 депутатів Верховної Ради України та Сейму Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-