Дмитро Лазуткін, журналіст, спортивний коментатор
Можлива перемога Усика у поєдинку з Джошуа стане кроком до величі
11.09.2021 12:00

Журналіст, спортивний коментатор, один з найбільш упізнаваних голосів Олімпіади і голос боксерських поєдинків часів трансляцій на телеканалі «Інтер» – поділився очікуваннями від одного з головних поєдинків року: Олександр Усик - Ентоні Джошуа. Окрім того, він вказав на причину поразки Олександра Хижняка у фіналі Олімпійських ігор у Токіо, оцінив доцільність поєдинку Берінчика на голих кулаках і передбачив, як розвиватиметься кар’єра Василя Ломаченка.

«ЯКЩО БУДЕ ШАХОВА ПАРТІЯ, ТО Я, НАПЕВНЕ, ПОСТАВИВ БИ НА УСИКА»

- Зовсім скоро на нас очікує один з найрейтинговіших поєдинків року: Усик–Джошуа. Чи може Олександр Усик скласти конкуренцію потужному британцю? Що українець може протиставити Джошуа в поєдинку, якщо одному з найкращих боксерів-важковаговиків Володимиру Кличку не вдалося здолати британця свого часу?

- Час Володимира Кличка у боксі минав, разом з ним ішла ціла епоха. Джошуа став тим молодим левом, котрий розпочав нову сторінку боксерської історії. Джошуа переміг Кличка за рахунок потужності й молодості. В поєдинку з Усиком потужність і більші габарити знову будуть його перевагою. Натомість Усик може протиставити йому технічність, швидкісну роботу і свій бійцівський, боксерський IQ. Можливо, в сучасному боксерському світі немає розумнішого боксера, аніж Олександр Усик, у плані тактики ведення бою, швидкості прийняття нестандартних рішень, перелаштовувань протягом поєдинку, адаптації до суперника. Ясна річ, що він не є фаворитом.

Менше з тим, статус андердога для нього зараз більш вигідний. В нього мало хто вірить і не віритиме до кінця, але це не означає, що йому немає чого запропонувати Джошуа. Усик швидший за Руїса, технічніший за Чісору, він непередбачуваніший за попередніх опонентів Джошуа. Усик може бути різноплановим і однозначно є цікавішим за інших. Я дивлюся за тим, які важковаговики зараз працюють у таборі Олександра, і можу сказати, що це непогане товариство. Його спаринг-партнери – з хорошим рівнем майстерності й подібними до Джошуа габаритами. Щоправда (хоча, звісно ж, це невдячна справа – давати поради, не перебуваючи всередині процесу підготовки), на місці команди Усика я запросив би якогось чорношкірого боксера. Все ж таки, вони мають дещо іншу пластику. Залучити до спарингів якогось умовного Йоку Тоні, до речі, в нього скоро буде вільний час. Все ж таки, коли представники української школи боксу весь час боксують з тобою, – це інше. В цілому я переконаний, що Усику до снаги перемогти Джошуа, хоча британець і має солідні габарити й потужний удар. Ентоні неодноразово демонстрував: він може влучити і закінчити поєдинок миттєво.

- Ви самі сказали, що в Усика мало хто вірить – з чим ви це повязуєте?

- Джошуа – чинний чемпіон у своїй категорії. Йому там комфортно. Це великий хлопець з талантом нокаутера. Усик зараз набрав вагу, Джошуа навпаки – намагається бути максимально легким, щоб не застоюватися перед Усиком. Вони обидва цілеспрямовано готуються до бою. В цьому контексті мені згадується поєдинок Девіда Хея проти Володимира Кличка. Дуже непростий бій для українця. То була шахова партія, в якій Володимир був трохи кращим, через що й переміг, власне кажучи. У нас є шанс побачити дуже прагматичний бій від обох, не виключаю цієї можливості. Якщо все складатиметься саме так, то я, напевне, поставив би на Усика, але й недооцінювати Джошуа не варто.

«ЯКЩО СУДДІ БУДУТЬ НЕУПЕРЕДЖЕНІ, ТО УСИК МАТИМЕ ШАНС СТАТИ ЧЕМПІОНОМ У СУПЕРТЯЖАХ»

- Прогнози – справа невдячна, але який ваш прогноз на цей бій?

- Чи буде 12 раундів? Не знаю. Джошуа в будь-який момент може потужно влучити, і все завершиться. Але й Усик має такий шанс. Пам’ятаєте, як він Тоні Белью «прибив»? До того ж, Джошуа падав у поєдинку з Руїсом і Кличком. Британець і сам пропускає, і може відправити суперника в нокаут. Попри це, велика вірогідність того, що бійці пройдуть усю дистанцію. Якщо судді будуть неупереджені, то українець матиме шанс стати чемпіоном у супертяжах. Проблема в тому, що я сумніваюся в неупередженості суддів.

- Причина в місці проведення бою: Лондон, арена «Тоттенгем Готспур»?

- І це теж. Є свої нюанси. За рівного поєдинку Усику не варто розраховувати на прихильність суддів у поєдинку з Джошуа.

- Наявність у тренувальному таборі Усика Анатолія Ломаченка – це плюс для Олександра?

- Безперечно, це плюс. Наявність Ломаченка – це серйозна підтримка і в плані підготовки, і в плані аналітики, і в плані емоційного зв’язку. Для боксера дуже важливо відчувати підтримку від людей, з якими він тривалий час співпрацює, яким він довіряє.

«Є ЛИШЕ ОДИН ФАКТОР, ЯКИЙ ДІЄ ПРОТИ НЬОГО — ЦЕ ВІК І ТРАВМИ»

- Тепер поговоримо про сина видатного українського тренера. Скажіть, будь ласка, чи є шанс у Василя Ломаченка повернутися на вершину легкої ваги й довести всім, що поразка Лопесу була збігом обставин?

- Думаю, що шанс є. Переконаний, що Василь робитиме все, аби наблизити цей шанс. Він вимагатиме його до тих пір, поки Лопес не дасть можливість провести реванш. Інша річ, чи залишаться пояси в Лопеса на той момент. Те, що Лопес зараз говорить (про неможливість реваншу – ред.) – це все набивання собі ціни і підняття ставок.

- Василя Ломаченка вважають одним із найбільш досконалих боксерів сучасності. Неодноразово йому висловлювали респект імениті боксери, зокрема Ентоні Джошуа. В чому особливість українця, і чи може він вдосконалити щось у своєму боксі?

- Василь Ломаченко – це унікальний боксер. Коли говорять про його геніальність, думаю, тут немає якогось перебільшення. Я захопився його боксом ще після «золота» молодіжного чемпіонату світу, коли вперше побачив, як він працює на тренуваннях. Я зрозумів, що це феноменальний хлопець. У нього фантастична робота ніг, у нього класна техніка, неймовірна витривалість. Є лише один фактор, який діє проти Ломаченка, – це вік і травми, які внаслідок віку накопичуються. Той же Олександр Усик має наразі більший запас ресурсу – він доволі пізно прийшов у бокс, у підлітковому віці.

А Ломаченко в боксі з дитинства: він виграв усе в кожній віковій групі, пройшов два олімпійські цикли – організму складно це перенести. Зараз бачимо, що рука й плече підводять його у найбільш відповідальний момент. Щось радити в цій ситуації сенсу немає. Він зараз ображений і знов голодний до перемог, а проаналізувавши його програші, можна зробити висновок, що після них він завжди додавав і переходив на абсолютно інший рівень. Пригадую, як після поразки в фіналі чемпіонату світу Селімову, Василь буквально познущався над ним у Пекіні-2008.

«ЯКБИ ЛОМАЧЕНКО БОКСУВАВ У СВОЇЙ «РІДНІЙ» ВАЗІ (57 кг), ТО ТАМ ВЗАГАЛІ КОНКУРЕНТІВ НЕ БУЛО Б»

- Чи може хтось, окрім Теофімо Лопеса, скласти Василю Ломаченку конкуренцію в цій ваговій категорії?

- Якби Ломаченко боксував у своїй «рідній» вазі (57 кг), то там взагалі конкурентів не було б. Власне, тому він і перейшов вище. Він може ще підійматися: Тайсон Фьюрі може скласти Ломаченку конкуренцію, Сауль Альварес може скласти конкуренцію. Але якщо вони опустяться в «57 кг», якщо їм це вдасться (сміється), то шансів у них не буде.

«ПОРАЗКА САШКА ХИЖНЯКА – ЦЕ ТРАГІЧНИЙ ЗБІГ ОБСТАВИН»

- Буквально місяць тому ми мали шанс отримати ще одного олімпійського чемпіона, Олександра Хижняка, але не склалося. В чому ви бачите головну причину поразки лідера збірної України?

- Безпосередньо поразка Сашка Хижняка – це трагічний збіг обставин. Дуже невчасний. Але ця драма трапилася, на жаль, саме в головному поєдинку життя для нього. Зауважу – з непростим суперником. Давайте не забувати, що Соуза пройшов призера чемпіонату світу з Казахстану, переміг чемпіона світу з Росії у півфіналі, тому він зовсім невипадкова людина у фіналі. Бразильці зазвичай у всіх видах єдиноборств до останнього залишаються небезпечними – і в ММА, і в боксі.

Соуза протягом усього поєдинку шукав свій шанс і знайшов його. Він влучив тим ударом, тією серією, яку ретельно готував. На мою думку, бразилець стратегічно вірно вибудував бій. У першому раунді він дав Хижняку набігатися, потім почав впиратися, а в третьому раунді вже шукав можливість переломити хід бою. Не забуватимемо, що Хижняк пройшов у півфіналі потужного філіппінця, адже це залишило свій слід, свій відбиток на фізичному стані українця. Хоча, й момент випадковості не будемо відкидати. Це бокс. Таке трапляється.

«ЗАРАЗ Є БАГАТО СУПЕРНИКІВ, ЯКІ ПРИЗВИЧАЮЮТЬСЯ ДО НЬОГО»

- Чи є у нього шанс заявити про себе на професійному рівні, чи все ж першочерговою для нього буде Олімпіада в Парижі, де він прагнутиме завоювати таке бажане «золото»?

- Я вважаю, що Олександр навряд чи відмовиться від своєї олімпійської мрії. Він уже заявив, що піде на Париж-2024. Але, на мою думку, водночас було б логічно використати можливість поєднувати підготовку до Олімпіади і боксувати в «профі». За ці три роки він міг би провести 8-10 «профі» боїв – наприклад, у Харкові, в київському Палаці спорту, завоювати собі популярність, стати героєм для багатьох людей, які за аматорським боксом не стежать.

Вважаю, це був би логічний шлях для нього. Він би принаймні придивився б – чи підходить йому професійний бокс як такий, чи комфортно йому боксувати в тих рукавичках, в яких боксують професіонали, чи добре витримує він формат, коли поєдинок триває більш як 3 раунди. Якби промоутери правильно розвивали його кар’єру, то він нічого не втратив би за такого сценарію, навпаки – набув би певного статусу, впевненості. Він став би більш різноплановим у боксі. Після поразки стало зрозуміло, що йому варто урізноманітнювати свій стиль ведення бою, навіть якщо той тривалий час приносив результат. Зараз є багато суперників, які призвичаїлися до Хижняка, тому йому все важче здобувати перемоги.

«ЯКБИ В АНДЕРКАРТІ УСИК–ДЖОШУА СВІЙ БІЙ ПРОВІВ ДЕНИС БЕРІНЧИК, ТО ЗНАЙТИ ЙОМУ ГІДНОГО СУПЕРНИКА БУЛО Б ЛЕГШЕ”

- Як ви оцінюєте розвиток карєри ще одного срібного призера Олімпіади – Дениса Берінчика. Нещодавно він провів поєдинок у кулачних боях проти бійця змішаних єдиноборств Артема Лобова. Багато хто критикував Дениса за таку легковажність, враховуючи ризик отримати травму в поєдинках такого формату.

- Кулачний бій – це взагалі предтеча сучасного боксу. Враховуючи це, можна сприймати цей поєдинок Берінчика, як спробу повернутися до джерел. Окрім того, Берінчик має досвід і в кікбоксингу, йому цікаво спробувати щось нове, він відкритий для того, щоб розвиватися. Я думаю, що це дуже класне рішення – і як піар, і як хайп-історія.

Водночас, це перемога над доволі відомим бійцем. Адже Артем Лобов – це не блогер, не артист, це людина, яка виступала в найсильнішій лізі планети зі змішаних єдиноборств – UFC. Лобов у кулачних боях перемагав чемпіона світу з боксу Пола Маліньяджи, якого знають і поважають у світі. Тому така впевнена звитяга Дениса – великий іміджевий і фінансовий плюс для українця.

- Денис зараз є третім номером WBO. Чому він так далеко від поєдинку за титул?

- Тому що чемпіонські пояси зараз у Лопеса. Знову ж таки, Лопес вийде в ринг, тільки якщо його зобов’яже WBO. Зробити так, щоб це нарешті сталося – справа промоутера. В принципі, Олександр Красюк зараз наближає свого підопічного до статусу обов’язкового претендента. Все залежить від того, які ходи ми побачимо від нього надалі.

Наприклад, добре було б, аби в андеркарті протистояння Усик–Джошуа свій бій провів Денис Берінчик, це значно краще для розкрутки Дениса за кордоном, ніж проводити чергові поєдинки у терміналі в Броварах. Це питання розголосу, іміджу, коштом якого Денис зможе звернути на себе увагу і наблизиться до чемпіонського поєдинку. Він яскравий. Хотілося б, щоб він отримав свій чемпіонський поєдинок, коли він буде до цього готовий, перебуватиме не на спаді, не у передпенсійному віці, а в оптимальній формі.

«ОЛЕКСАНДР КРАСЮК НА ПОЄДИНКУ УСИК—ДЖОШУА ЗАРОБИТЬ БІЛЬШЕ, АНІЖ УСІ УКРАЇНСЬКІ ПРОМОУТЕРИ ЗА ОСТАННІ РОКИ»

- Олександр Красюк нещодавно заявив, що мріє провести поєдинок в Україні. Поки що це лише слова. Чому не вдається організувати вечір боксу в столиці України, наприклад?

- Основна причина – гроші. Шанс провести поєдинок в Україні є. Врешті-решт, на «Арені Львів» Усик боксував. Я думаю, що на НСК «Олімпійський» можна зібрати ту аудиторію, яка забезпечить фінансову складову цього проєкту. У нас є багато «якщо», але все ж – якщо Усик здолає Джошуа, то він може провести захист титулу в Україні, очікуючи на результат бою Фьюрі–Вайлдер. Думаю, трибуни будуть переповнені. Знову ж таки, це те, що я люблю називати «фантазійною лігою». Вірогідність цього є, але все одно має скластися багато пазлів. Ну, і не виключено, що історія з Джошуа не обмежиться одним боєм.

- Ви кажете про фінансову складову, але чи не повязана складність провести бій у Києві з монополією К2, а саме Красюка, на українському ринку. Відсутність конкуренції заважає реалізовувати найбільш амбітні цілі, ні?

- Зараз в Україні з’являються молоді промоушени. Кілька потужних організацій зараз відверто на паузі. В умовах пандемії, складної економічної ситуації фінансово невигідно тримати цілу когорту боксерів, послідовно їх вести, проводити поєдинки за пояси. В гібридні часи у промоутера повинна бути гібридна тактика. В цьому аспекті Олександр Красюк проявив себе як прагматичний і успішний менеджер. Попри це, не варто забувати, що єдиний наразі український чемпіон світу Артем Далакян співпрацює з «Юніон боксінг».

- Тобто ви хочете сказати, що у нас є конкурентний ринок?

- Тут варто визначитися, за якими критеріями ми порівнюємо промоутерів. Якщо говорити про пояси, то зараз кращі – «Юніон боксінг». Якщо брати фінансову складову, то, напевно, Олександр Красюк на поєдинку Усик–Джошуа заробить таки більше, аніж усі українські промоутери за останні кілька років, разом узяті. Надто вже резонансний бій проведе його підопічний. Професіональний бокс – це все ж таки бізнес, ну, принаймні, так має бути.

«ПРОБЛЕМА ВІДСУТНОСТІ КОНКУРЕНЦІЇ НА РИНКУ — ЦЕ НЕ ПРОБЛЕМА MEGOGO»

- Як ви ставитеся до того, що трансляції головних боксерських подій перейшли на інтернет-платформу MEGOGO?

- Ми маємо ситуацію, коли монополія на ринку – у MEGOGO є права на головні події в боксі. Але відсутність конкуренції – це не проблема MEGOGO. Мені подобається агресивна поведінка на ринку, сміливість. Мені подобається, коли спорт сприймають, як контент, який хочуть мати, а не як чергове соціальне навантаження. Майже весь рейтинговий спорт перебуває на цьому ресурсі, тому для користувачів це зручно.

«КОЖЕН СИН І ВНУК ТЕПЕР ПОВИНЕН ПРИХОДИТИ ДО СВОЇХ БАБУСЬ І ДІДУСІВ І ПРИВЧАТИ ЇХ ДО НОВИХ ПЛАТФОРМ»

- Що робити людям літнього віку, які звикли дивитися трансляції на «Інтері»?

- У цьому, насправді, криється соціальна місія молодого покоління. Кожен син і внук тепер повинен приходити до своїх бабусь і дідусів, привчати їх до нових платформ, де транслюється хороший бокс. Якщо дивитися на світову практику, то трансляція боксу на подібних платформах – звичне явище. Поряд із тим, це не означає, що боксу не місце на загальнонаціональних каналах. Просто потрібна підтримка спонсорів, які будуть робити трансляції рентабельними.

«ВИХРИСТ – ЦЕ КРАСИВА ІСТОРІЯ БОКСЕРА, ЯКИЙ МОЖЕ ПІДКРАСТИСЯ ДО СВІТОВИХ ВЕРШИН І ВИЙТИ НА «ТИТУЛЬНИК» у «ХЕВІВЕЙТІ»

- Хто стане майбутньою українською зіркою боксу, заради якої ми зможемо зустрітися ще раз?

- Я думаю, що й уже визнані суперзірки ще дадуть нам привід поговорити про бокс. Адже, ймовірно, нагоду стати абсолютним чемпіоном світу або отримати поєдинок, рівнозначний такому статусу, ще матиме Василь Ломаченко. Наприкінці вересня ми зможемо вже окреслити шлях Усика у «хевівейті». Якщо він переможе у поєдинку з Джошуа – це буде видатним кроком до боксерської величі. Він стане головною українською зіркою в боксі.

За рік, можливо, з’явиться титульний шанс у Берінчика. Далакян має вийти з тіні: його пояс потребує захисту і, бажано, об’єднання. Серед тих, про кого ми ще не говорили, я б відзначив Віктора Вихриста і Карена Чухаджяна. Карен – це дуже перспективний молодий боксер, а Вихрист – це зрілий майстер, час якого скоро прийде.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: Анастасія Мантач та Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-