Шахи: сподівання України на Кубку світу пов’язані з Анною Музичук

Шахи: сподівання України на Кубку світу пов’язані з Анною Музичук

Укрінформ
Кубок світу з шахів у Сочі триває. На жаль, від України перед п’ятим раундом лишилась лише одна учасниця. Це - львівянка Анна Музичук.

Наша шахістка грає дуже впевнено, не доводячи до хвилювання додаткових зустрічей. Анна пройшла три етапи, вигравши чотири партії та зробивши дві нічиї.

У четвертому турі Музичук-старшій протистояла досвідчена німкеня Елізабет Петч. У першій партії Петч приготувала цікаву жертву пішака чорними, й ініціативи, яку вона дістала, виявилася цілком достатньо для нічиєї.  Але в другій партії дебютна перевага була вже на боці українки. Їй вдалося виграти якість. Проте Анна вирішила повернути її, забравши пішака.  

Суперниці перейшли до турового закінчення, де шанси чорних на успіх були приблизно такі ж самі, як шанси білих на нічию. Проте львів’янка грала спокійніше й довела партію до перемоги. Рахунок 1,5:0,5 на її користь. Анна вийшла до чвертьфіналу.

А от Марія Музичук, яка мала всі шанси на успіх проти Олександри Костенюк (Росія), мабуть, була страшенно виснаженою після попереднього запеклого двобію проти землячки Анни Ушеніної.

Проте Марія чорними здобула вирішальну перевагу у першій партії. Переломний момент зустрічі стався на 41-у ході. Музичук мали три ходи, які вели її до перемоги. Але обрала - четвертий, який випустив левову долю переваги.  Не найточніший наступний хід взагалі призвів до нічийної ситуації. Так було випущено важливу звитягу.

У другій партії Марічка грала надмірно нервово. Білими вона у кілька ходів перетворила рівну позицію на програшну. Прикра поразка у партії та в матчі (0,5:1,5).

Єдиний з укранських чоловіків, що лишався, - Антон Коробов,  зробив дві нічиї проти росіянина Олександра Грищука. Але, на жаль, у перебої поступився у швидких партіях. Загальний підсумок матчу: 1.5:2,5 не на користь Антона.

Серед інших результатів звертають увагу двобії росіянки Олександри Горячкіної проти Антоантети Стефанової (Болгарія). У першій партії Олександра, яка була фавориткою усього змагання, поступилася чорними, але у другій легко відігралася. Потім у швидких партіях також без проблем здолала болгарську шахістку, але в другій партії чорними догралася до програшної позиції. Проте в обопільному цейтноті Стефанова примудрилася взагалі поступитися. 3:1 - на користь Горячкіної. 

Найцікавішим був матч, який визначав суперницю Анни Музичук у чвертьфіналі.  Ніно Дзагнідзе (Грузія) відігралася проти молодої й перспективної росіянки Поліни Шувалової після поразки у першій основній зустрічі.  А в додаткових Ніно вдалося дотиснути суперницю - 3,5:2,5.

У чоловіків відзначимо перемогу чемпіона світу норвежця Мануса Карлсена над поляком Радославом Войташеком. В основних партіях чемпіон, хоча й володів ініціативою, проте зміг лише двічі зіграти унічию. А от у додаткових партіях Магнус упевнено взяв гору - 2,5:1,5. Здивував виграш юного серба Веліміра Івича над досвідченим росіянином  Дмитром Андрейкіним - 3:1.

Отже, розпочинаються жіночі чвертьфінали та чоловічі ігри 1/8 фінала.

Жіночі пари: Олександра Горячкіна - Дінара Садуакассова (Казахстан), Ніно Дзагнідзе - Анна Музичук, Олександра Костенюк - Валентина Гуніна (обидві - Росія), Жонуї Тан (Китай) - Катерина Лагно (Росія). 

Читайте також: На Кубку світу з шахів сенсацій стає дедалі більше

Чоловіки: Магнус Карлсен - Андрій Єсипенко (Росія), Етьєн Бакро (Франція) - Кацпер Пьорун (Польща), Олександр Грищук – Ян-Кшиштоф Дуда (Польща), Сантуш Відіт (Індія) – Васіф Дурабелі (Азербайджан), Володимир Федосеєв (Росія) - Велімір Івич, Амін Табатабеї (Іран) – Айк Мартіросян (Вірменія), Максим Ваш'є–Лаграв (Франція) – Сергій Карякін (Росія), Сем Шенкланд (США) - Петро Свідлер (Росія).

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

На фото: Анна Музычук/chessvibes.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-