Шахи: неймовірне фіаско славетного чемпіона світу

Шахи: неймовірне фіаско славетного чемпіона світу

Укрінформ
Безумовно, перший день бліцу третього етапу Гран-чес-туру, який проходить у Загребі, увійде в історію шахів. Хоча якщо через кілька років спитати, хто ж переміг, про це просто забудуть. А от результат Гаррі Каспарова  назавжди лишиться в пам’яті любителів стародавньої гри. 

Славетний чемпіон набрав лише пів очка з дев’яти. Я думав, що подібний результат трапився в нього уперше в житті. Виявилося, однак, що таке було на першості Баку з бліцу, коли малому Гаррі було дев’ять років... Багато шахістів у Facebook висловлювали свої співчуття Каспарову, але ніхто не вирів у те, що Гаррі зможе суттєво поліпшити результат. 

Проте він розпочав друге коло з виграшу в Йордана ван Фореста. Але потім усе повернулося на кола свої. Каспаров знову став програвати партію за партією. Серед тих, хто завдав удар видатному королю, був і українець Антон Коробов. Він абсолютно технічно переграв білими 13-го чемпіона світу в улюбленому дебюті Гаррі - староіндійському захисті. І видатний чемпіон здався за повної матеріальної рівноваги, але у стратегічно програшному для чорних становищі. 

Так, друге коло Гаррі Кімович пройшов ліпше - набрав 2 очки з 9-ти. Звичайно, слово «ліпше» виглядає як знущання у контексті Великого. Але, цікаво, що Каспаров збирається через місяць ще раз зіграти в аналогічному бліц-турнірі. Що ж, зичимо удачі великому гравцю.

Антон Коробов набрав 8,5 очка з 18-ти, вийшов на восьме місце. Таке ж саме місце Антон здобув і в загальному заліку. Приз за таке досягнення - 8 тисяч доларів. А переможцем бліцу став франуз Максим Ваш’є-Лаграв - 13 очок з 18-ти. На очко відстав ветеран Віші Анад (Індія).     

Читайте також: Шахи: Що таке не щастить, або психологія стала на заваді Коробову

У загальному заліку підсумки такі: 

1. Ваш’е-Лаграв - 23 очки; 2. Ананд - 21; 3. Аніш  Гірі (Нідерланди) - 20,5; 4-5. Ян Непомнящий (Росія) та Ян-Кшиштоф Дуда (Польща) - по 20; 6. Шахріяр Мамед’яров (Азербайджан) - 19; 7. Олександр Грищук (Росія) - 18; 8. Коробов - 15,5; 9. ван Форест - 10,5.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

На фото: Гаррі Каспаров/fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-