Шахи: Що таке не щастить, або психологія стала на заваді Коробову

Шахи: Що таке не щастить, або психологія стала на заваді Коробову

Укрінформ
Три дні третього етапу Гран-чес-туру, що триває у Загребі, дали такі наслідки: 1. Ян Непомнящий (Росія) - 11 очок з 18-ти, 2-5. Максим Ваш’є-Лаграв (Франція), Аніш Гірі (Нідерланди), Ян-Кшиштоф Дуда (Польща) та Іван Шарич (Хорватія) - по10, 6-7. Віші Ананд (Індія) та Шахріяр Мамед’яров (Азербайджан), 8. Олександр Грищук (Росія) - 8, 9. Антон Коробов (Україна) - 7, 10. Йорден ван Форест - 6.      

Перший виступ  українця Антона Коробова у Гран-чес-турі виявився досить невдалим. Харків’янин посів передостаннє, дев’яте місце. Не те, щоб Коробов грав погано. Навпаки, дебютна підготовка була в Антона на високому рівні, в усіх партіях він мав кращі або рівні шанси. Але реалізувати перспективні позиції йому вдалося лише двічі. А поступився він чотири рази. Причому з цих чотирьох партій у кожній Антон мав непогані шанси на перемогу. 

Так у чому ж справа? Можна припустити, що причиною усьому є психологія. Річ у тім, що майже для всіх учасників, крім Антона, ці змагання є одними із багатьох. А для харків’янина це єдиний шанс заробити досить великі гроші і заявити про себе. Тому він відчував надто велике навантаження. 

У першій же партії з претендентом на шахову корону Яном Непомнящим Антон чорними переграв грізного суперника. Але потрапив у цейтнот. І замість відступу королем, який давав йому гарні шанси на перемогу, Коробов відійшов не туди і моментально програв. Прикрий результат. Щоправда, відреваншувався українець дуже швидко. Наступного туру він білими переграв Шарича. 

У третьому раунді проти Шахріяра Мамедʼярова харків’янин білими допустив вічний шах вже після дебюту. Наступний день розпочався невдало для харків’янина. У трохи кращій позиції білими проти Гірі Антон не помітив і не завдав нескладного удару турою. І після цього його партія пішла під укіс.  

Проти Ананда українець теж боровся за перевагу, але знову прогавив тактичний удар , а потім, коли виник нічийний ендшпіль, в недочасі знову помилився і програв. Але потім   українець тут же переміг ван Фореста. 

Останнього дня Коробов зробив дві нічиї проти  Грищука та Вашьє-Лаграва. А в останньому раунді чудово переграв чорними Дуду, і коли, здавалося, ніщо не завадить йому здобути  виграш, знову почав помилятися і програв.   

Читайте також: Коробову дали можливість доторкнутися до Grand Chess Tour 2021

Сьогодні починається дводенний бліц-марафон за участю Гаррі Каспарова, Жереб приніс такі наслідки: 1. Гірі, 2. Ваш’є-Лаграв, 3.Непомнящий, 4.Ван Форест, 5. Грищук, 6. Дуда, 7. Каспаров, 8.Коробов, 9. Мамед’яров, 10. Ананд.  

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-