Спортивна інфраструктура має бути доступною для всіх - радниця-уповноважена Президента

Спортивна інфраструктура має бути доступною для всіх - радниця-уповноважена Президента

Укрінформ
Спортивна інфраструктура в Україні має бути доступною для всього населення, а безбар'єрність повинна ставати новою суспільною нормою.

Про це під час Всеукраїнського форуму "Україна-30. Здорова Україна" заявила радниця-уповноважена Президента з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, передає кореспондент Укрінформу.

"Важливо, щоб ніхто не відчував бар'єрів, в тому числі для занять спортом. Спортивна інфраструктура має бути привітною для всіх без виключень",- сказала Ломакіна.

Вона додала, що в Україні необхідно розвивати доступність спортивної інфраструктури, щоб усі українці незалежно від статі, віку, фізичних можливостей могли займатися спортом. І наголосила, що українців потрібно мотивувати до занять спортом.

Радниця-уповноважена радниця також нагадала, що раніше Президент Володимир Зеленський ініціював загальнонаціональну програму "Здоров'я нації" і таким чином звернув увагу на пріоритет розвитку масового спорту в державі.

"Доступність спортивних просторів для тренувань - один з пріоритетів Президента України… Безбар'єрність крок за кроком ставатиме новою суспільною нормою", - сказала вона.

Інший учасник заходу, заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкоровайний зауважив, що безбар'єрність - це загальний підхід до формування та імплементації державної політики для забезпечення безперешкодного доступу всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності. Також він пояснив, що доступність - це забезпечення рівного доступу всім групам населення до фізичного оточення, транспорту, інформації, зв'язку, інформаційно-комунікаційних технологій, а також інших об'єктів як у міських, так і у сільських районах.

"Ми розуміємо, що мова не йде виключно про фізичні бар'єри. Тут мова йде про загальну доступність і про те, що люди можуть зазнавати обмеження доступу до різних сфер життєдіяльності. Це може відбуватися через приналежність до певних соціальних груп, вікових груп, через принцип пересування, колір шкіри і так далі", - сказав він.

Також урядовець звернув увагу, що паралельно з побудовою доступної інфраструктури, необхідно починати руйнувати бар'єри, які виникають "у головах людей".

"Скільки б ми не набудували доступних спортивних комплексів, спортивних майданчиків, якщо у суспільстві є упередження відносно "інших" людей, не таких як всі, які мають недосконалу фізичну форму, пересуваються на кріслі колісному або користуються протезами, люди просто не будуть користуватися доступним простором, який ми будуємо, тому що ловитимуть на собі упереджені погляди і їм буде незручно та ніяково", - сказав він.

Читайте також: Зеленський презентував програму «Здорова Україна»

Як повідомлялося, у листопаді минулого року Президент Володимир Зеленський ініціював розробку програми «Здорова нація», яка міститиме практичні рекомендації громадянам щодо зміцнення здоров’я, профілактики захворювань та подолання їхніх наслідків. 22 червня Президент повідомив, що починає діяти загальнонаціональна програма «Здорова Україна», метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців.

14 квітня цього року уряд схвалив Національну стратегію безбар’єрного простору та створив Раду для контролю та моніторингу виконання цієї стратегії.

Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Приєднання нашої країни до Партнерства ініціювала перша леді України в грудні 2019 року.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору, ініційована Оленою Зеленською, спрямована на створення умов для рівного доступу до публічних просторів для громадян з тимчасово чи постійно обмеженою мобільністю, людей з інвалідністю, батьків із візками, людей на візках тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-