Прийшов, змінив і переміг

Прийшов, змінив і переміг

Укрінформ
За один сезон Мірча Луческу довів, чому «Динамо» був потрібен іноземний тренер.

Коли в липні я писав матеріал про призначення Мірчі Луческу головним тренером «Динамо», то обережно сподівався, що румун «дасть бодай якийсь поштовх для відродження «Динамо». Насправді ж вийшло чемпіонство (в потенціалі золотий дубль), перезапуск Родрігеша, Бесєдіна і Шапаренка та кілька нових імен (Забарний, Нещерет, Сирота). Вболівальники у захваті, експерти добирають слова, а вороги Луческу ніяковіють.

Читайте також: Луческу - перший тренер, який виграв чемпіонат України з «Шахтарем» і «Динамо»

В чому таємниця Мірчі? Якщо узагальнити усі враження і факти, то за багато років румун став першим тренером «Динамо», який перестав слухати Ігоря Суркіса і вів самостійну політику в клубі. Вів її обережно, без революцій і конфліктів. Але вперто і послідовно Луческу змінив в «Динамо» багато речей. Насамперед, він налагодив контакт з гравцями. Румун відновив персональні бесіди з футболістами, а ті увесь сезон поводили себе професіонально.

Луческу дуже далекоглядно перетягнув на свій бік увесь клубний персонал, розпочав оновлення клубної бази, вніс зміни у розклад тренувань, започаткував нові традиції (клубні обіди) та зробив кілька важливих нововведень з метою відновлення гравців. У результаті, «Динамо» майже не мало кадрових проблем через травми.

Читайте також: Ігор Суркіс: упевнений, що Луческу залишиться тренером «Динамо»: пора на щось замахнутися в Європі

Але найцікавіше, що команда одразу зрозуміла усі тактичні зміни від Луческу. І це при тому, що він, на відміну від Хацкевича і Михайличенка, говорив через перекладача. Гравці зрозуміли як взаємодіяти в захисті, як підстраховувати один одного, як переходити із захисту в атаку і просувати м’яч вперед. «Динамо» найменше програло матчів (1), найменше пропустило м’ячів (14), найбільше зіграло сухих матчів (12), найбільше перемогло на виїзді (10).

Можливо вирішальним фактором чемпіонства стала відмінна фізична форма команди і, як наслідок, кілька важливих перемог на останніх хвилинах. У другому таймі «Динамо» забило 55% голів, 4 голи кияни забили вже після 90-ї хвилини. Так, з «фізикою» все було гаразд, але водночас відзначимо і характер команди. Не дарма перше, що відзначив Луческу після завоювання титулу, це те, що «Динамо» навчилося грати на перемогу».

Читайте також: Луческу: футболісти «Динамо» навчилися грати на перемогу, вони навчилися бути переможцями

Незважаючи на вік, Луческу точно проведе в Києві ще мінімум два сезони. Румун хоче гучного успіху в Лізі чемпіонів, хоче захистити титул, хоче довести, що це чемпіонство – це прогрес «Динамо», а не занепад «Шахтаря». Влітку Луческу гарантовано вимагатиме посилення складу. Тим більше, що в Європу можуть переїхати Циганков і Миколенко, а в «Шахтарі», схоже, розпочнеться нова епоха з італійським акцентом.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-