«Шахтар» не стрибнув навіть на рівні голови

«Шахтар» не стрибнув навіть на рівні голови

Укрінформ
«Гірники» програють «Ромі» й вилітають з Ліги Європи.

Донецький «Шахтар» у матчі-відповіді 1/8 плей-офф Ліги Європи програв римській «Ромі» 2:1 (5:1 за сумою двох матчів) на НСК «Олімпійський» і вилетів із розіграшу турніру. «Гірники» намагалися відіграти три м‘ячі різниці, натомість, пропустили ще двічі. Про гру за пустих трибун, складну «Рому» і плани «гірників» на майбутнє в матеріалі Укрінформу.

Читайте також: Сьогодні «Шахтар» і «Динамо» зіграють матчі у відповідь 1/8 фіналу Ліги Європи УЄФА

Нудно на трибунах – складно на полі

За день до початку матчу КМДА заборонили вболівальникам відвідати матч. Це рішення не віщало для «Шахтаря» нічого хорошого. На матч сезону «гірники» вийшли наодинці, без підтримки трибун.

еред матчем навкруги стадіону було порожньо. Поодинокі молодики намагалися вмовити журналістів провести останніх на трибуни. Мінімальна кількість охорони контролювала ситуацію й була готова остудити найбільш гарячих охочих потрапити на матч. Склалося враження, що сьогодні проходить дитячо-юнацький турнір, а не матч 1/8 єврокубку.

Зі стартовим свистком почалася гра: Каштру підказував «гірникам», Фонсека – «вовкам». Гравці, в свою чергу, говорили один з одним. Замість відомих гасел арену заповнив галас від футбольного балагану. З трибун раз по раз лунали відчайдушні зітхання журналістів. Ні, лайки не було – як і атмосфери, конкурентної гри на полі. Після першого пропущеного м’яча медіа трибуну охопила тиша, яку порушив фінальний свисток – 2:1.

«Після новини про заборону вболівальників ми спочатку дещо обурилися, засмутилися. Після того як вивчили питання глибше, зрозуміли, що це необхідно, враховуючи епідеміологічну ситуацію в Києві. Щоб не сталося, здоров’я людей завжди на першому місці», – сказав Луїш Каштру.

Читайте також: «Шахтар» - «Рома». Текстова трансляція

«Шахтар» хотів, але не міг

Перед матчем з «Ромою» завдання «Шахтаря» було цілком зрозумілим – забити чотири і не пропустити. «Гірники» повинні були продемонструвати весь свій атакувальний потенціал, поєднуючи гру в атаці із надійною обороною. Головний тренер українців Луїш Каштру виставив максимально бойовий склад із швидкими вінгерами (Тете – Соломон) і трійкою в півзахисті (Патрік – Антоніо – Майкон). Таким чином тренер сподівався наситити центр працьовитими й креативними бразильцями, які чинили б тиск на ворота суперника, фланги давали б атакам ширину.

В першому таймі вразити ворота, більше того, створити по-справжньому гольовий момент «гірники» не змогли. Бразильці майстерно плели мереживо на підступах до штрафного майданчику «Роми», але все гальмувалося зі спробую подати. При всій повазі до «гірників», але зріст нашої команди «змушує» грати низом. Найнебезпечніший момент першої половини зустрічі створив Мораєс після однієї з численних подач: Жуніор пробив неподалік дальньої стійки. Римляни тим часом грали від результату і, якби не «валідольний» вихід з воріт Трубіна, в українського вболівальника не було б підстав нервувати.

Читайте також: «Шахтар» програв «Ромі» і завершив виступ у Лізі Європи УЄФА

«Вовки» підтюпцем вийшли на полювання

На початку другого тайму «Ромі» вдалося скористатися провалом у захисті «гірників» і забити такий важливий виїзний гол: Кривцов буквально скинув м‘яч на голову Майоралю – 0:1 на 48-й хвилині. Пропущений гол означав, що «Шахтарю» потрібно було забивати п‘ять, щоб пройти далі. На жаль, вони спромоглися лише на один. Після закидання Тете Патрік скинув на дальню стійку, де на м‘яч чатував Мораєс – 1:1.

Після цього гравці «Роми» увімкнулися лише раз: в черговій контратаці іспанський дует познущався над захистом українців і Майораль записав в актив дубль. Гра була закінчена ще після першого пропущеного, другий просто підсумував – «Рома» для нинішнього «Шахтаря» є занадто високою планкою. За статистичними показниками гра була рівною (при тому, що «гірники» анонсували забити чотири): 8:8 за ударами (4:3 у площину на користь «Шахтаря»). Перевага українців за володінням м‘яча (62:38) вилилася в безпорадні потуги, а не в забиті м‘ячі.

Читайте також: Криза «Шахтаря»: що відбувається і хто винен

Команда потребує змін

Цьогорічний євросезон «Шахтаря» видався визначальним у виборі орієнтирів. «Гірники» засяяли в Лізі чемпіонів (хоча «Боруссія» остудила деякі гарячі голови) і не витримали другу половину сезону. Чому? Коли в нападі демотивований Тайсон, 33-річний Мораєс разом із запальною, але недосвідченою молоддю, не варто очікувати на високі звершення. «Шахтар» неодноразово виходив із подібних ситуацій, але, в даному випадку, це швидше за все станеться вже без Каштру. На жаль.

Результат матчу цілком очікуваний.  Враховуючи результат першої гри і відсутність уболівальників на трибунах, шанси «Шахтаря» були лише теоретичними. Як наслідок, Фонсека все ж лукавив на передматчевій прес-конференції – вони взяли «Шахтар» не напружуючись, малою кров’ю. Попереду для «гірників» боротьба в чемпіонаті України і реорганізація.

«Так, з минулого сезону «Шахтар» не змінив свій склад, але говорити про можливі трансфери зараз, посеред сезону некоректно. У нас багать молодих футболістів, вони прогресують і нам потрібно слідкувати за їхнім ростом. З першого дня план на сезон був незмінним – перемагати! Зараз фокусуємося на чемпіонаті України. А стосовно свого контракту я зараз не хвилююся», - зазначив головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: сайт ФК "Шахтар", Євген Котенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-