Як за українцем Поповичем полювало ФБР

Як за українцем Поповичем полювало ФБР

Інтерв'ю
Укрінформ
Наш велогонщик виступав свідком у справі Ленса Армстронга.

Кращий молодий гонщик«Тур де Франс»-2005 Ярослав Попович зараз працює спортивним директором американської команди світового туру «Трек-Сегафредо» і паралельно займає посаду першого віце-президента Федерації велосипедного спорту України. Наш дзвінок застав Ярослава в італійському Кваратто, де він вже багато років мешкає разом зі своєю родиною. Максим Розенко попросив Поповича розповісти про найбільш кримінальний епізод в його спортивній кар'єрі.

Коли 10 років тому він прийняв пропозицію свого одноклубника по американським командам «Діскавері Ченнел» і «РадіоШек» Ленса Армстронга прилетіти в Лос-Анджелес на благодійний марафон, в якому Армстронг традиційно брав участь, і гадки не мав, чим обернеться ця поїздка в США. Спочатку Ярославу довелося виступити в якості свідка в суді у справі Армстронга. Після повернення в Європу у Поповича провели обшук в його італійському будинку. Як і чому один з кращих велогонщиків в історії нашої країни потрапив під підозру, українець згадав у нашій розмові.

- Пане Ярославе, давайте згадаємо в деталях ваші пригоди в Лос-Анджелесі.

- З того, що сталося, можна знімати фільм. Ленс запросив мене на марафон. У програмі поїздки у нас значилося відвідування веломагазина. Там зібралися фани, ми організували для них автограф-сесію. У якийсь момент мене покликав один чоловік. Я подумав, що журналіст інтерв'ю хоче взяти, або фан попросить сфотографуватися. Але коли ми з ним вийшли з магазину, він почав мене відводити в бік. Відповів йому, що далі не піду, тому що в магазині залишилися хлопці з нашої команди.

Читайте також: Старт «Тур де Франс» перенесли на кінець серпня

- А людина у відповідь пред'явив посвідчення агента ФБР?

- Майже. Почав розповідати про слідство, яке ведеться у справі Армстронга. Причому говорив про це із застосуванням такої термінології, що я його не відразу зрозумів. Агент запитав мене, де ми можемо поговорити. Я сказав: в готелі після вечері. Повернувся і пішов в магазин до хлопців.

- Агент пішов за вами слідом?

- Намагався триматися неподалік. Потім ми з одноклубниками сіли в машину і поїхали в готель. Уже на першому світлофорі на дорогу вибіг чоловік, спробував зупинити машину. Водій проїхав далі. Однак на другому світлофорі поперек дороги вже стояв чорний джип, звідки вибігли троє агентів ФБР. Підійшли до нашого авто, попросили мене вийти. Відвели в сторону і вручили повістку до суду - в якості свідка у справі Ленса. Причому я мав відлітати до Європи через день, а засідання суду планувалося через тиждень. Довелося «в примусовому порядку» залишитися в Лос-Анджелесі.

- Які питання задавали в суді?

- Розпитували 90 хвилин. Починаючи від зарплати і закінчуючи питанням, чи відомо мені, що Армстронг приймав заборонені препарати. Мені про це не було нічого відомо. Мабуть когось мої відповіді в судді розчарували. За великим рахунком запитували про одне й те ж, тільки під різними кутами.

Ленс Армстронг і Ярослав Попович
Ленс Армстронг і Ярослав Попович

- Коли поверталися на літаку в Європу, думали, що неприємні пригоди вже позаду?

- Навіть не підозрював, що у цій історії буде продовження. Спочатку поїхав в Монте-Карло - в той час знімав там собі квартиру. Потім перед від'їздом на Мальдіви приїхав до Італії, в Кваратто, де знаходиться мій будинок. Там мене вже чекали карабінери.

- На вас влаштували засідку?

- Я цілий день їздив, вирішував організаційні питання. Увечері виїхав на швидкісну трасу, натиснув на газ. Розігнався до 220 кілометрів на годину. В цей момент мене і зустріли карабінери. Спочатку подумав, що зупинили через перевищення швидкості. Але виявилося, з подачі своїх американських колег. Деяких карабінерів я впізнав - бачив їх протягом дня. Зрозумів, що вони стежили за мною.

- Скільки їх було?

- Три машини. У кожній сиділо по чотири людини. Вони відразу відібрали у мене мобільний телефон. Відвезли до відділу. Там пред'явили ордер на обшук в будинку,  обшукали машину. І вирушили до мене. Обшук зайняв три з половиною години. У мене конфіскували ще один мобільний телефон, два ноутбука і комп'ютер. Зупинили мене о восьмій вечора, а в спокої залишили тільки о пів на другу ночі.

 - Вам якісь звинувачення пред'являли?

 - Ні, розглядали тільки як свідка у справі Армстронга. Речі повернули. Але все одно це було дуже неприємно.

Читайте також: Оксана Баюл: «В Ліллегаммері мені сказали - вирішуй сама»

Особиста справа

Ярослав Попович. Народився 4 січня 1980 року. Заслужений майстер спорту України.

Чемпіон світу-2001 (U-23).

Третій призер гранд-туру «Джиро д'Італія»-2003.

Кращий молодий гонщик «Тур де Франс»-2005.

Переможець етапу «Тур де Франс»-2006.

Переможець «Вуельта Каталонія»-2005.

Третє місце в гірській класифікації «Тур де Франс»-2007 (в цьому ж році фінішував восьмим в генеральній класифікації, що є найкращим досягненням українців в історії виступів в «Тур де Франс»).

Учасник Олімпійських ігор в Афінах-2004 та Пекіні-2008 в складі збірної України.

Виступав за команди:

«Ланбукредіт-Кольнаго», Бельгія (2002-2004);

«Діскавері Ченнел», США (2005-2007);

«Сайленс-Лотто» Бельгія (2008);

«Астана» Казахстан (2009);

«РадіоШек» США (2010-11);

«РадіоШек-Леопард» Люксембург (2012-13);

«Трек Фекторі Рейсінг» США (2014-16).

З квітня 2016 року працює спортивним директором американської команди Світового туру «Трек-Сегафредо».

Максим Розенко, Київ

Фото: з архіву автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-