Людина вперше пробігла марафон менше як за 2 години

Людина вперше пробігла марафон менше як за 2 години

Фото
Укрінформ
Вперше в історії людина спромоглася пробігти марафонську дистанцію (42,195 кілометра) за час менший, ніж дві години.

Кенієць Еліуд Кіпчоге під час забігу в суботу вранці у Відні подолав марафон за рекордні 1 год. 59 хв 40 секунд, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Забіг, основна дистанція якого пролягала вздовж головної алеї парку Пратер у центральній частині міста, був спеціально влаштований для встановлення рекорду – участь у ньому брав лише легендарний 34-річний кенійський бігун Еліуд Кіпчоге.

Місце та час марафону вибиралося заздалегідь з тим, щоб забезпечити марафонцю найбільш сприятливі та комфортні умови. Крім того, бігти швидкими та правильним темпом Кіпчоге допомагав 41 спортсмен ("пейсмейкери"), усі найкращі бігуни світу, які почергово змінювали один одного.

Забіг проходив в рамках проєкту Ineos 1:59 Challenge, профінансованого британським бізнесменом, власником нафтохімічної компанії Ineos Джімом Реткліффом. Спеціально для забігу компанія навіть поклала новий асфальт на алеї у віденському Пратері.

Однак продемонстрований Кіпчоге результат в 1:59:40 не буде вважатися офіційним світовим рекордом в забігу на марафонську дистанцію, оскільки він не проходив в умовах змагань Міжнародної федерації легкоатлетичних федерацій (IAAF) та дотриманням усіх вимог при офіційних змаганнях.

Читайте також: В Мукачеві у вихідні проведуть наймасовіший забіг Закарпаття

Водночас саме Еліуду Кіпчоге належить офіційний світовий рекорд, встановлений у 2018 р. на Берлінському марафоні – 2:01:39.

У травні 2017 року він вже робив спробу "вибігти з двох годин", однак, тоді йому не вистачило лишео 25 секунд – в італійському Монці він пробіг марафонську дистанцію за 2:00:25 (також не в рамках IAAF).

Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-