Теймур Раджабов став володарем Кубка світу з шахів

Теймур Раджабов став володарем Кубка світу з шахів

Укрінформ
У Ханти-Мансійську закінчився Кубок світу з шахів, в якому виступили 128 учасників.

Гросмейстери визначали кращого за нокаут-системою. У запеклій без перебільшення боротьбі доля трофея визначилася лише останнього дня змагань. 

Фіналісти - китаєць Дін Ліжень та Теймур Раджабов з Азербайджану - мали зіграти чотири основні партії. Вже в другому поєдинку китайський гросмейстер білими досить оригінально розіграв дебют. Він пожертвував пішака, але захопив ініціативу. Неточна гра Раджабова лише сприяла упевненій перемозі Діна.

Здавалося, відігратися неможливо. Адже Дін програє, як то кажуть, "раз на рік за обіцянкою". Нещодавно він мав серію зі ста безпрограшних партій, яку перервав француз Максим Ваш’є-Лаграв. Після цього Ліжень пішов на другу сотню. Але у третій партії Раджабов створив справжній шедевр. Причому він продемонстрував не лише шахову, але й психологічну майстерність. 

У контратаці Маршалла іспанської партії Теймур білими отримав невеличку перевагу і досконально проаналізував позицію. Китайський же шахіст грав з листа. Після того, як Раджабов поставив під удар свого коня, його суперник не знайшов найкращого продовження. Дін лишився без пішака й утримати позицію не зміг. Рахунок зрівнявся, а в четвертій партії опоненти не вельми ризикували. Матч перейшов до тай-брейку.

Здавалося, шанси китайського шахіста все-рівно лишалися більш високими. Адже його рейтинг у швидкі шахи, а ще більше - у бліц, переважав на багато пунктів. Проте у перебої на перший план вийшли нерви. Найкращі шанси мав Дін Ліжень у першій партії швидких шахів, проте не реалізував відмінні нагоди. Після цього шахісти зробили ще три нічиї.

Долю матчу мав вирішити бліц. Першу партію білими грав рейтинг-фаворит. Він здобув певну перевагу, навіть виграв пішака, але своєчасно не зрозумів, що шансів на виграш немає. Дін необережно погнався за пішаком чорних на ферзевому фланзі, унаслідок чого Раджабов з апетитом поїв піхоту суперника на фланзі королівському. Стримати двох пішаків суперника білі не змогли і поступилися. Спроби відігратися чорними у другій партії призвели до другої поразки. Отож, 5:3 – загальний підсумок матчу на користь Раджабова. Приз у 110 тисяч доларів теж йому не завадив.

Читайте також: Раджабов та Дін Ліжень гратимуть на шаховому турнірі претендентів

У поєдинку за третє місце китайський гросмейстер Юй Яньї, боровся з Ваш’є-Лагравом. Суперники зіграли унічию усі чотири основні партії. У швидких шахах Максим, який має перший номер у світовому рейтингу з "рапіду", переконливо здолав суперника з рахунком 2:0. Отож, 4:2 на користь француза,  і бронзова нагорода.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

На фото: Теймур Раджабов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-