Раджабов та Дін Ліжень гратимуть на шаховому турнірі претендентів

Раджабов та Дін Ліжень гратимуть на шаховому турнірі претендентів

Укрінформ
Півфінали Кубка світу з шахів, який проходить у Ханти-Мансійську, за своїм спортивним значенням навіть переважають фінали. Переможці цієї стадії забезпечують собі прямий вихід на турнір претендентів.

Першим це зробив азербайджанський гросмейстер Теймур Раджабов. Зігравши першу партію чорними проти француза Максима Ваш’є-Лаграва унічию, у другій він упевнено захопив ініціативу. В англійському початку француз дещо недбало розіграв дебют. Це дало змогу Раджабову розвинути сильний тиск на позицію Максима. Проте певна неточність Теймура дала чорним шанси на порятунок. Француз нагодою побудувати щось на зразок фортеці не скористався, і, починаючи із середини 30-х ходів, почав помилятися, прогавив туру.  Після чого, ясна річ, склав зброю. 1,5:0,5 – на користь Раджабова.

Чим пояснити такий підсумок? Адже Ваш’є мав останнім часом значно кращі результати, та й рейтинг у нього – вищій. Проте француз перед цим грав, що називається, безперервно. Величезна втома, звісно, не могла не позначитися. У Ханти-Мансійську Лаграв був кілька разів близький до того, аби вилетіти з розіграшу, але чудова винахідливість у захисті та спортивне щастя дозволили йому протриматися до півфіналу. 

Перед матчем двох китайців Дін Ліженя та Юй Яньї було багато розмов про те, ще рейтинг-фаворит, буцімто, "за наказом згори" поступиться супернику. Підставою для таких пліток було те, що Дін, навіть програвши матч, потрапляв до турніру претендентів через те, що має найвищий середній рейтинг за 2019 рік. Отож, у випадку перемоги Яньї, у турнірі претендентів зіграли б одразу двоє китайців. Проте ця конспірологічна теорія була осоромлена чесністю шахістів. Дін Ліжень у додатковий час взяв гору - 2,5:1,5. 

Тепер на Кубку світу шахісти зіграють фінал та матч за третє місце. На кону стоятимуть лише гроші. Хоча й немалі. Переможець отримує 110 тисяч доларів, фіналіст - 80. Бронзовий призер матиме 60 тисяч, а за четверте місце видадуть "тільки" 50.

Читайте також: Парадокси чвертьфіналів Кубка світу з шахів

Нагадаю, що обидва поєдинки складатимуться з чотирьох партій. Якщо рахунок буде рівний, усе вирішиться на тай-брейках.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.   

На фото: Дін Ліжень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-