Парадокси чвертьфіналів Кубка світу з шахів

Парадокси чвертьфіналів Кубка світу з шахів

Укрінформ
Результати чвертьфінальних матчів Кубка світу у Ханти-Мансійську викликають законне запитання: про які парадокси може йти мова, коли в усіх парах переможцями стали ті, хто має вищий рейтинг? 

Китаєць Дін Ліжень (2811) взяв гору над росіянином Олександром Грищуком (2759) – 1,5:0,5, інший представник Піднебесної Юй Яньї (2750) обіграв представника Білокам’яної Микиту Вітюгова (2732) з рахунком - 5:4. Азербайджанський гросмейстер Теймур Ражабов (2758) здолав американця Джефрі Сюна (2707) – 1,5:0,5. І, нарешті, француз Максим Вашʼє-Лаграв (2774) виявився ліпшим за Левона Ароняна з Вірменії (2758) - 2,5:1,5.

За формальними ознаками нічого дивного не сталося. Але те, як розвивалися події на шахівницях, скоріше свідчило про нелогічність кінцевих результатів. Лише в парі Дін Ліжень - Грищук усе скінчилося, певним чином, закономірно. Олександр у рівній ситуації потрапив у цейтнот, припустився кількох помилок і склав зброю.

Раджабов у кращій, але заплутаній позиції, обрав слабке продовження і мусив би боротися за спасіння. Американець, однак, теж став грати, що називається, під себе і потрапив під матову атаку.

Аронян був вельми близьким до того, аби потрапити до півфіналу. Для цього йому треба було зробити у другій додатковій партії лише один хід, і його суперник мусив би здатися. Але Левон пройшов повз цю можливість, і партія стала ближчою до нічийної. Вірменський шахіст все ще прагнув здобути перемогу, а треба було вже думати, як зробити нічию. Така наполегливість дорого коштувала Левону. Він прогавив досить елементарну відповідь білих і невдовзі склав зброю…  

А найдраматичнішим був матч між Юй та Вітюговим. У четвертій додатковій партії Микита міг вирішити долю двобою на свою користь, але не наважився відступити конем на край шахівниці. У підсумку - нічия.

У наступній зустрічі Вітюгов поступився в абсолютно нічийному туровому закінченні. Потім зміг відігратися. Все вирішилося в Армагеддоні – бліц-партії, де білі мають 5 хвилин, а чорні лише 4, але їх влаштовує нічия. Ця партія проходила просто неймовірно, не певен, що суперники грали навіть на рівні другого розряду. Десь до десятого ходу Вітюгов забрав у суперника два пішаки і мав абсолютно виграшну позицію. Через кілька ходів його перемога не викликала б сумнівів навіть у "паркових" любителів шахів, залишилося лише зробити вирішальний хід ферзем.

Читайте також: На Кубку світу з шахів завершився четвертий раунд

Але те, що творив на шахівниці росіянин, важко описати. Його король виявився притиснутим до канатів, і Микита поступився. Після партії він довго сидів, дивлячись в одну точку. Що ж, шахи – це, насправді, маленькі трагедії…

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

На фото: Теймур Раджабов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-