На Гран-прі володарка шахової корони припустилася неймовірної помилки

На Гран-прі володарка шахової корони припустилася неймовірної помилки

Укрінформ
У Сколково закінчився перший етап жіночого Гран-прі ФІДЕ. Переможницею стала Хампі Конеру з Індії – 8 очок з 11-ти (п’ять перемог та шість нічиїх).

Хампі повернулася в шахи після перерви, викликаною подіями в особистому житті - весіллям та народженням дитини. Індійська шахістка явно зголодніла за шахами і, крім того, вийшла на свій колишній пік форми.

На пів очка від неї відстали чемпіонка світу китаянка Цзюй Веньцзюнь та претендентка на це звання Олександра Гарячкіна з Росії. Проте, цей результат  можна розцінювати абсолютно по-різному для них. Цзюй упевнено лідирувала протягом змагань, але раптом поступилася росіянці Катерині Лагно. 

Після цього, у передостанньому турі, вона випустила білими виграш проти Гарячкіної. Причому випустила в такий момент, коли 90 першорозрядників зі 100 легко знайшли б переможне продовження. На шахівниці лишалося по турі, а  білі мали пішака h. Порахувати елементарні варіанти було просто.

Проте, слід зауважити, що це сталося на п’ятій годині гри, наприкінці усього турніру. Словом, китаянка припустилася неймовірної помилки, і на шахівниці одразу виникла  нічия. Звичайно, не йдеться про слабку техніку чемпіонки, скоріше це був нервовий зрив.  

Отож, на четвертому місці – Лагно – 6,5 очка. 5-6-та позиції. Валентина Гуніна (Росія) та Елізабет Петч (Німеччина) – по 6. 7. Харіка Дронвалі  (Індія) – 5,5. 8-9. Аліна Кашлінська та Олександра Костенюк (обидві – Росія) – по 5. 10-11. Марі Себаг (Франція) та Антоанета Стефанова (Болгарія) – по 4. 12. Піа Крамлінг (Швеція) - 2,5 очка з 11-ти. 

Треба сказати, що Стефанова, а особливо Крамлінг, у першій частині партій грали досить упевнено, але у підсумку вікові учасниці поступалися у будь-яких позиціях. 

Читайте також: На Кубку світу з шахів залишилося 16 гросмейстерів

Наступний  етап Гран-прі пройде у грудні в Монако. Він буде значно цікавішим для українських прихильників шахів, адже там стартують сестри Музичук.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

На фото: Хампі Конеру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-