На Кубку світу з шахів залишилося 16 гросмейстерів

На Кубку світу з шахів залишилося 16 гросмейстерів

Укрінформ
На Кубку світу з шахів, який триває у Ханти-Мансійську, число учасників стрімко зменшується. Після третього раунду їх лишилося лише шістнадцять. 

Поступово сходять з дистанції шахісти, які вважалися фаворитами. Наприклад, Аніш Гірі з Голландії. Після запеклої боротьби він програв американцю китайського походження Джефрі Сюну – 2,5:3,5.

Надія російських шахів Владислав Артемʼєв поступився дуже впертому шахісту з В’єтнаму Ле Куанг Льєму. Можливо, у молодого росіянина просто здали нерви. У приблизно рівній позиції другого додаткового матчу з контролем по 10 хвилин, він раптом лишив під боєм свого ферзя. Льєм чітко реалізував перевагу, а у другій партії не дав супернику жодного шансу відігратися. Рахунок також 3.5:2,5 на користь азіатського гросмейстера.  

У зустрічі двох росіян Микити Вітюгова та одіозного Сергія Карякіна, улюбленця керівництва країни, останній не виявив звичної упертості в обороні. В позиції, де він міг іще чинити опір, Карякін потрапив під матову атаку. Відігратися у наступній партії йому не вдалося. Вітюгов зробив нічию з позиції сили. Отож, рахунок 1,5:0,5 на користь Микити.

Як же тепер Карякіну потрапити до турніру претендентів? За рейтингом це абсолютно виключено. Проте, у жовтні на острові Мен відбудеться "швейцарка", в якій гратимуть понад 150 найсильніших шахістів світу. Не виключена можливість, що сам чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен виступить там. Розуміється, поза конкурсом. Проте, можна поставити 100 доларів проти ґудзика від штанців, що першого місця (яке дає право виступити на турнірі претендентів)  Карякін там не посяде. Його останні результати красномовно свідчать на користь цієї версії.

Все ж у нього лишається шанс потрапити на цей турнір з "чорного ходу". Адже щойно стало відомо, що претенденти зіграють в Єкатеринбургу. Організатори мають право включити одного свого учасника. І якщо не було б додаткових обмежень, можна було не сумніватися, що саме "улюбленцю керівництва" віддадуть це місце...  

Читайте також: Чемпіонка світу упевнено лідирує на етапі жіночого шахового Гран-прі

Ще один фаворит нинішнього Кубка світу француз Максим Ваш'є-Лаграв був близьким до того, аби достроково відправитися додому, до Парижа. Він програв першу  основну партію росіянину Дмитру Яковенку і ледь-ледь відігрався в другій. Потім у додаткових зустрічах Максим захопив ініціативу, а коли справа дійшла до бліцу, він (першим "номер" рейтингу в цій дисципліні) переміг суперника. Рахунок матчу - 4,5:3,5 на користь француза.  

Сьогодні, на турнірі – вихідний день, а завтра розпочнуться баталії четвертого кола.

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

На фото: Максим Ваш'є-Лаграв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-