П’ять коней не допомогли Коробову пройти друге коло Кубка світу з шахів

П’ять коней не допомогли Коробову пройти друге коло Кубка світу з шахів

Укрінформ
Закінчилося друге коло Кубку світу з шахів, який триває в Ханти-Мансійську. 

На жаль, ці змагання принесли українцям чергове розчарування. Другий і останній наш гросмейстер - Антон Коробов - залишив нокаут-тупнір. 

У першій партії проти в’єтнамця Ле Куанг Льєма  харків’янин білими без претензій розіграв дебют, який останнім часом називають "Лондонський початок". Десь на 14-у ході на шахівниці чітко викристалізувалася перевага  білих. Пройшло ще ходів п'ятнадцять, і у Антона, як і раніше, залишалися кращі перспективи. Однак трапилася несподіванка. Лише п’ять ходів знадобилося харків’янину, щоб перетворити кращу позицію на... дуже тяжку. 

Українець продовжував чинити шалений опір. Особливо оригінальним виявився 60-й хід, коли Антон перетворив свого пішака не в ферзя, а в коня. Таким чином, на шахівниці виникла унікальне у шаховій історії п’ятиконеве(!) закінчення. Щоправда, перевага все ще була на боці чорних. Та поступово, віддавши коней за чорних пішаків, Коробов чітко зафіксував нічию.

У наступній партії наш шахіст чорними добре розіграв сіціліанський захист. Після дебюту в нього була позиція з явною, хоча і невеликою, перевагою. Але й цього разу Антон грав не найкращим чином. Його позиція стала близькою до програшної. 

Харків'янин перевів гру у закінчення, де в нього не вистачало слона за двох пішаків. Лишалося побудувати фортецю. Майже п’ятдесят ходів Коробов намагався це зробити, але його суперник продемонстрував філігранну техніку і виграв партію. Підсумок матчу – 1,5:0,5 на користь в’єтнамського гросмейстера. 

Читайте також: На Кубку світу з шахів проти українця застосували… процедуру допінгу

Зазначимо, що перші два кола пройшли без гучних сенсацій. Серед явних фаворитів вилетів лише американець Хікару Накамура. Його, однак, переміг досить сильний румун, який нині представляє Німеччину, - Дітер Нісіпяну.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-