Блискучий старт, переломна травма і загальні підсумки

Блискучий старт, переломна травма і загальні підсумки

Ексклюзив
Укрінформ
На ЧЄ з футзалу U19 українці виглядали гідно, але не переможно.

Футзал (багато хто звик до колишньої назви - міні-футбол) один з тих командних видів спорту, де Україна традиційно знаходиться в списку топових команд. У нас були призові місця і навіть перемоги в різних вікових категоріях (дорослі, молодіжні, студентські першості світу і Європи). Тому і на Чемпіонат Європи з футзалу у віковій категорії U19, що проходив у Ризі (8-14 вересня), наша команда їхала в бойовому настрої і з завданням бути в призовому квартеті (тобто вийти до півфіналу зі своєї Групи В).

Читайте також: Юнацька збірна України в складі 14 футзалістів вирушила до Латвії на Євро-2019

НАЙБІЛЬША НА ТУРНІРІ ПЕРЕМОГА, ЯКА ВИЯВИЛАСЯ ПІРРОВОЮ

Перший же матч групового турніру, проти Нідерландів, показав обґрунтованість наших надій. Українці здобули велику перемогу 7:0 (3:0). Голи забивали Бєлан - 5, 12, 27 хвилини; Бланк - 12; Масевич - 24; Нагорний - 35; Негела - 36).

Втім, вже в цьому матчі були деякі моменти, що насторожували. Це, перш за все, мала «глибина» складу. Ось перша стартова четвірка нашої команди - Бланк, Завертаний, Белан, Сорокін (або Волков). А тепер дивимося на список голеадорів. Перші три голи, вони - ж всі три м'ячі, забиті в першому таймі, на рахунку нашої першої четвірки. В їхні відрізки гри українці впевнено перегравала голландців. А ось друга четвірка (Тимців, Нагорний, Негела, Квасній) грала дещо знервовано. В їх зміну голландці гру вирівнювали і мали свої шанси на успіх (Втім, кожен раз дуже впевнено грав наш воротар Микола Гуйван).

Відчуваючи це, тренер нашої команда Віталій Одегов почав пробувати інші поєднання. І в цьому сенсі він став сміливіше поводитися в другому таймі (коли ми вже впевнено вели в рахунку) награючи різні варіанти, особливо, що стосується другої четвірки, - в гру вступали Масевич, Сенюк, Меденець.

Українці впевнено виграли 7:0 (забігаючи вперед, скажу, що це був найбільший рахунок у всьому турнірі). Але в фіналі гри трапилося найгірше, що могло статися - травму отримав капітан команди Владислав Завертаний. І це, звичайно ж, сильно вплинуло на наші подальші турнірні розклади. Адже при всій повазі до суперника, збірна Нідерландів була відвертим аутсайдером Групи В. А попереду були ігри з таки да грандом турніру - Іспанією, а також Хорватією.

Читайте також: Футзал: Україна стартувала з перемоги на Євро-2019 U-19

ДВІ ПОРАЗКИ: ХІД БОРОТЬБИ І ПРИЧИНИ

Ситуацію спеціально для Укрінформу коментує Віталій Одегов:

- Травма нашого лідера, Завертаного, звичайно ж, вплинула на гру команди. У другому матчі, з Іспанією, нам його дуже не вистачало. Він з тих гравців, які своїми впевненими діями можуть вселити впевненість в партнерів, здатний вести товаришів за собою...

На жаль, все так.

У матчі з Іспанією місце Завертаного в першій четвірці посів Нагорний, який до того був опорним гравцем другої четвірки. Така перестановка малюнок гри, звісно, не поліпшила. Втім, наші не виглядали приречено і від початку були добре заряджені на гру. Навіть швидкий гол, пропущений на третій хвилині не вибив команду з колії. Так, іспанці більше контролювали м'яч, атакували. Але українці впевнено оборонялися (Місце в воротах зайняв Євгеній Козлов). Більш того, на 16-й хвилині нашим вдалося зрівняти рахунок. Негела забив зі штрафного, заробленого Сенюком. Однак за півхвилини до кінця першого тайму українці «заробили» також шостий командний фол. І суперник реалізував дабл-пенальті.

Мабуть, «гол у роздягальню» все ж кілька надломив команду. Тому що третій м'яч наші пропустили вже на 2-й хвилині другого тайму, потім ще один - на 5-й. І наприкінці наші хлопці, які мають меншу лаву запасних, підсіли фізично - на передостанній хвилині матчу пропустили відразу два м'ячі.

Тим часом, хорвати програвши іспанцям з меншим рахунком 0:3, обіграла Голландію 6:0. Тобто різниця забитих і пропущених перед останнім туром у них була 6:3. В той час, як у нас - 8:7. А це означало, що у вирішальному матчі з Хорватією нашим треба було грати тільки на перемогу.

Що ж, інтригу тримати не буду. Перемогти суперників з Балкан не вийшло. І знову слово Одегову:

- Медичному персоналу нашої команди довелося докласти чимало зусиль, щоб Завертаний вийшов на паркет у матчі з Хорватією. Але він все ж не відновився до кінця. При цьому капітан виявив характер і вольові зусилля, для того, щоб разом з товаришами до кінця боротися за путівку в півфінал. І шанси для цього були... Можна міркувати про те що, якби ми змогли реалізувати більше своїх моментів біля воріт Хорватії, або якби наш воротар більш вдало зіграв в моменті, коли ми пропускали другий м'яч, тоді вдалося б пробитися до півфіналу. Звісно, могло статися й так. Але на сьогоднішній день, ми з хорватами приблизно рівні за силою, і в тому матчі їм пощастило трохи більше, ніж нам. В цілому, не можу сказати, що ми більше хорватів заслуговували другого місця в групі.

Так, гра з хорватами була рівною, як на гойдалках. І спочатку чаша терезів хитнулася в наш бік. На 13-й хвилина Бланк завершив триходівку, розпочату Завертаним і Нагорним. Але розвинути успіх нашим не вдалося. Через чотири хвилини хорват Хрстич сильним ударом з середньої дистанції зрівняв рахунок. Нервова гра з обопільними шансами тривала у другій половині матчу. А в середині тайму 17-річний Гуйван, який впевнено грав до того і після, припустився невеликої помарки, що стала фатальною. Після не надто сильного удару з гострого кута він якось ніяково відкинув м'яч перед собою. Та Хрстич знову опинився тут як тут. Так хорвати повели 2:1.

В кінці ж матчу наші випустили п'ятого польового гравця замість воротаря. Мали шанси зрівняти рахунок, але не реалізували їх. А за півхвилини до кінця матчу хорвати вразили наші порожні ворота. 1:3 - і ми не проходимо до плей-оф...

Отож, півфінальні пари виявилися такими.

Хорватія - Португалія 2:2 (3:2 по пенальті).

Іспанія - Польща 3:1.

І в фіналі впевнено перемогли іспанці - 6:1.

Читайте також: Українські футзалісти програли Іспанії в 2 турі Євро-2019 U-19

ПОЛЬСЬКИЙ ВОРОТАР, ВОЛЬОВА ХОРВАТІЯ, НЕПЕРЕМОЖНІ ІСПАНЦІ

Одегов розповів нам про враження, яке на нього справили інші команди першості:

- Фаворитом була Іспанія. Вона і підтвердила свій високий рівень. Решта збірних на нашому континенті помітно відстають у всіх аспектах... Але в цьому конкретному турнірі здивували збірні Хорватії та Польщі. Хорватам вдалося пройти португальців, які трохи нижче за класом, ніж іспанці, але все одно претендували на роль другого фіналіста. Поляки ж виявилися темною конячкою, яка пронеслася "галопом" по росіянам і латишам і мало не "зачепила" Португалію. Ключовою фігурою в польській збірній виявився воротар з несподіваними і дуже розважливими та результативними вилазками до воріт суперника.

Трохи докладніше - про тези нашого тренера. Польський воротар Кжиштоф Іванек, який грав під №1, дійсно показав себе першим номером. У воротах він був надійний. Але просто приголомшував глядачів і найголовніше - суперників своєю впевненою грою в полі. З таким воротарем п'ятого польового гравця, якщо що, випускати не потрібно. Те, що Іванек створив в матчі з росіянами, хочеться дивитися і переглядати. Це, без сумніву, найкрасивіший гол першості.

Росія впевнено почала той матч, забивши вже на 4-й хвилині (після рикошету). Далі, як здавалося, росіяни впевнено контролюють хід гри, і другий їх гол - лише справа часу. Але ось на кінець десятої хвилини матчу Іванек ввів м'яч в гру, кількома обманними рухами залишив не при справах всіх чотирьох польових гравців суперника, вийшов один на один і впевнено пробив повз воротаря. Це було так несподівано і красиво, що ризькі хлопчаки, які подають м'ячі з-за воріт, зробили Іванеку переможні «дай п'ять!». Неслаба збірна Росії після цього була настільки дезорганізована, що матч програла, і в подальшому до півфіналу не потрапила.

А поляки в 1/2 фіналу у впертій боротьбі поступилися іспанцям 1:3. Причому червоно-білі відкрили рахунок, але далі все ж не встояли. Піренейська команда на цьому турнірі виглядала непереможною: командою без слабких місць, з величезним запасом міцності, психологічної стійкості.

Португальці теж спочатку мали блискучий вигляд. Їхня техніка часто виглядала більш віртуозною, а атаки здавалися більш вишуканими, ніж у іспанців. Але в тих випадках, коли суперник виявляв твердість і огризався, червоно-зелені тушувалися, починали нервувати. Так було вже в матчах з поляками та росіянами. Але їх португальці все ж виграли. А ось в півфіналі вдача була вже на боці хорватів.

Втім, у фіналі проти іспанців у «картатих» шансів вже не було. Тут же потрібно відзначити, що в фіналі турніру зустрілися дві команди Групи В, в якій грала і Україна. Може, це і не така вже велика розрада, та все ж...

Читайте також: Українські футзалісти програли Хорватії і залишають юнацьке Євро-2019

ПУТІВКА У ВЕЛИКЕ ЖИТТЯ МІНІ-ФУТБОЛУ

Це був останній матч збірної U19. Далі вже тільки великий, «дорослий» футзал. Дуже хочеться сподіватися, що хлопці в ньому не загубляться, з часом заграють в першій збірній країни. Може, до речі, допоможуть їй завоювати путівку на Чемпіонат світу з футзалу, який пройде восени наступного року в Литві. «До зустрічі, в Балтії», - хотілося б сказати. Але не будемо, щоб не наврочити - адже ще відбірковий турнір треба пройти. Та й місце в першій збірній цим хлопцям ще треба завойовувати, що дуже непросто.

Ось як підвів підсумки першості в Ризі Віталій Одегов:

- Виступ нашої команди на турнірі вийшов не вдалим. Але на даний момент часу, цей результат закономірний. І в цілому - є наслідком нашої спільної роботи з дітьми та юнаками... В житті гравців цієї збірної завершився певний цикл. Вони отримали величезний досвід. Може бути, багатьох цей досвід підстьобне до самовдосконалення. Тепер, для того що б знову одягнути футболку збірної, мало буде однієї тільки вікової відповідності. Конкуренція в дорослому спорті набагато вище. Сподіваюся, що багатьом вдасться стати гравцями високого рівня. Звичайно ж на це знадобляться роки.

Що ж, удачі хлопцям! А самого Одегова, мабуть, чекає робота з наступним поколінням українських гравців футзалу, командою U17. Отже, будемо сподіватися, там з'являться свої зірочки, які ще стануть зірками.

Олег Кудрін. Рига, Арена Riga

Фото - Рита Болотська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-