На Кубку світу з шахів проти українця застосували… процедуру допінгу

На Кубку світу з шахів проти українця застосували… процедуру допінгу

Укрінформ
За результатами першого кола Кубка світу з шахів у Ханти-Мансійську гросмейстери з України втратили половину учасників. Якщо врахувати, що їх було і так небагато – рівно два, то, на жаль, таке досягнення не вражає.

До речі, нагадаємо, що представників нашої країни на Кубку 2013 року було 11, 2015-го – 8, 2017-го – 6, а нинішнього лише двоє. Тенденція, однак…

До речі, з чотирьох шахістів, які, починаючи з 2005 року уперше пропустили Кубок, є двоє наших земляків – Василь Іванчук та Павло Ельянов. Додамо, що третім був колишній українець Олександр Онищук, який представляє США, а четвертий – кубинець Батіста Брузон.     

Отож, розкажемо про події на шахівницях. Руслану Пономарьову дістався досить складний опонент – росіянин Андрій Єсипенко. Молодий шахіст, який повільно, але неухильно іде вгору. До того ж, відмінно розігрує дебютну стадію, зокрема, захист Каро-Канн чорними.

І в перший партії Руслану не вдалося білими дістати перевагу в головному варіанті старовинного початку. Тут київському гросмейстеру варто було виявити обережність, але він за будь-яку ціну прагнув до перемоги. Це призвело його до тяжкого закінчення, в якому чорні мали зайвого пішака.

Раніше Пономарьов славився віртуозною грою у захисті, йому вдавалося рятувати найважчі позиції. Але цього разу Руслан захищався не найліпшим чином, пройшов повз дуже перспективне продовження, яке рятувало партію на 57-у ході. І в підсумку програв.

Відігратися чорними у другій партії – завдання не з легких, і Пономарьов з ним не впорався – нічия, і програш матчу – 0,5:1,5.   

Відзначим, однак, что після закінчення першого поєдинку сталася досить дивна подія. Слово Руслану Пономарьову: "Очевидно, я мушу звинуватити лише себе за таку погану гру. Але... замість того, аби відпочивати і готуватися до другої партії я провів буквально дві години (з 19.57 до 21.56) на допінг-контролі. Перевіряла компанія РУСАДА (Російське антидопінгове агентство), яку найняла для цього ФІДЕ. Чому не WADA (Всесвітня антидопінгова агенція – ред.)? Чому так довго? Чи був я обраний випадково?" 

Взагалі перевірка на допінг у шахах є повним нонсенсом. Бо чи може хтось сказати, який, власне, допінг, може допомогти шахісту краще грати після кількох годин поєдинку? 

Друге. Який сенс перевіряти на допінг того, хто програв? Представники агенції кажуть, що вибір був зроблений випадково. Тоді чому не після партії (знаючи вже результат), а до неї.

Третє. Агенція РУСАДА широко відома усім любителям спорту своїми ганебними діями на Олімпіаді-2014 у Сочі. Щоправда, там змінився склад працівників, але, як кажуть, осад залишився. До того ж, чому саме вибрали українця, який грав проти росіянина?  Випадковість?

Словом, грав другу партію Пономарьов не на найкращому психологічному тлі. 

Українець Антон Коробов проти сильного індійського гросмейстера Абхіджита Гупти в основних партіях мав перевагу як чорними, так і білими. Проте, обидва рази не реалізував цю перевагу.

У першій додатковій партії Коробов білими грав не найкращим чином і зазнав поразки. Проте другий  поєдинок провів дуже добре і чорними відігрався. Кепська позиція була в Антона у третій додатковій зустрічі, але він не лише винахідливо захищався, але й перехопив ініціативу та переміг. У наступному  поєдинку в індійського гросмейстера були шанси відігратися, проте винахідлива гра Коробова привела його до успіху. Отож, остаточний підсумок матчу: 4:2 - на користь українського шахіста.

Читайте також: У середу стартує жіночий шаховий Гран-прі

У другому раунді йому протистоятиме в’єтнамець Ле Куанг Льєм. А всього на Кубку залишилися 64 учасники.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

На фото: Руслан Пономарьов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-