Марафонський турнір шахових претенденток

Марафонський турнір шахових претенденток

Аналітика
Укрінформ
Серед фавориток – українки Марія та Анна Музичук.  

Сьогодні, 31 травня за шахівниці в Казані сядуть учасниці турніру претенденток серед жінок. Вісім шахісток боротимуться за перемогу, яка дасть право зіграти в матчі на першість світу з китаянкою Ю Веньюнь.

Серед учасниць змагання – чотири росіянки, дві українки, а також представниці Грузії та Китаю.  За рейтингом вони розташовані так: Марія Музичук (Україна, 2563), Катерина Лагно (2554), Олександра Костенюк (обидві – Росія, 2546), Анна Музичук (Україна, 2539), Олександра Горячкіна (Росія, 2522),Тань Чжуньї (Китай, 2513), Ніно Дзагнідзе (Грузія, 2510), Валентина Гуніна (Росія, 2506).

Читайте також: Шахова жіноча збірна: Сестри Музичук – серед фавориток у турнірі претенденток

Шахістки зіграють в два кола. Контроль часу: півтори години на 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця партії плюс 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого.Призовий фонд – 200 тисяч Євро, переможниця отримує 50 з них.

У разі розподілу першого місця запланований тай-брейк. На турнірі застосоване, так зване, штучне жеребкування. Росіянки зіграють між собою у перших трьох раундах кожного кола. Українки – в першому та восьмому турі.

Дуже важко говорити про фаворитів. Усі вісім учасниць здатні виграти ці змагання. Та все ж серед них є ті, хто має трохи більше шансів. По-перше, це рейтинг-фаворит турніру Марія Музичук. До речі, вона, а також Костенюк і Тань Чжуньї є екс-чемпіонками світу. Отож, і ці дві учасниці є серед головних претенденток на перемогу.

Останнім часом трохи знизила свої результати Анна Музичук. Але за своїм шаховим потенціалом вона переважає своїх суперниць (може, за виключенням сестри Марії).

А ще - колишня вихованка української шахової школи Лагно. Після народження трьох дітей вона показує потужну гру і боротиметься з усіх сил. Менше шансів у 20-річної Горячкіної, але вона - наймолодша учасниця турніру, і хто знає чи не додасть вона в своїй грі.

Читайте також: Рейтинг ФІДЕ: Марія Музичук - третя, Анна - сьома

Багато кого здивувала б перемога Гуніної або Дзагнідзе, проте вони явно  не є аутсайдерами.

Отож, які шанси в українських дівчат? Треба зазначити, що вони допомагатимуть одна одній. У них – чудові стосунки, де немає й тіні заздрощів. А присутність на такому марафонському (як для жінок) змаганні надійного друга та помічника – може важити дуже багато. Думається, що п’ятдесят відсотків, що одна із сестер переможе, є досить точною цифрою. А це, здається, чимало.

Багато фахівців називають цей турнір одним з найсильніших в історії шахів. І з цим важко не погодитися.

Петро МАРУСЕНКО, Київ   

Фото: сайт ФІДЕ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-