Бібліотека нового дня: ідеї, простір, меценати

Бібліотека нового дня: ідеї, простір, меценати

Фото
Укрінформ
За підтримки ТМ Parimatch  на цьогорічному Книжковому арсеналі функціонує стенд проекту  «Бібліотека Майбутнього».

Сучасний світ стрімко змінюється. Цифрова епоха дає нам колосальні можливості і їх необхідно використовувати для покращення і вдосконалення усього, що нас оточує. Скажімо, для оновлення публічних бібліотек. Їх достатньо в кожному місті, вистачає і в Києві.

З огляду на передовий досвід, нині бібліотека – це не мертва тиша і запилені полиці. Це місце де кожен повинен знайти для себе щось цікаве, де повинні генеруватися нові ідеї, де має вирувати життя, а в дискусіях має народжуватися істина. 

У Києві вже третій рік функціонує проект «Бібліотека Майбутнього», який прийняв серйозний виклик – реформувати публічні бібліотеки столиці. Завдання наскільки амбіційне – настільки і важке. За словами засновника проекту Вероніки Селеги, шлях від ідеї до втілення в життя тривалий і важкий. Потрібно, насамперед, отримати підтримку від людей. Саме тих, які працюють в бібліотеці і є фанатами своєї справи. Крім цього, потрібно переконати владу і знайти меценатів, потрібно стукати в якомога більше дверей.

«Аби реалізувати ідею реформування публічних бібліотек Києва ми вирішили задіяти владу міста, приватний бізнес та громадський актив. Усі вони допомагають нам змінити формат столичних бібліотек. Що це значить? Насамперед, це модернізація приміщень та збільшення технічних можливостей, розширення програм розвитку для дітей і підлітків. Нарешті, це покращення іміджу та піар кожної окремої бібліотеки. На сьогодні наші ідеї вже втілені в Бібліотеці імені Валі Котика на Подолі, яка працює в новому форматі з грудня 2018 року. На черзі нові локації», – розповіла Вероніка Селега.

На думку пані Вероніки, пошуки нових форм і «фішок» тривають й досі: «Хотілось би реанімувати в бібліотеках колись такі популярні шкільні гуртки. Наприклад, ми співпрацюємо з Космічним агентством України. Діти не лише будуватимуть в гуртках макети космічних кораблів, а вони й мріятимуть про космос. Загалом, усі дитячі гуртки (літаки, роботи, дизайн, англійська мова) та заходи для дорослого читача (зустрічі з письменниками чи акторами) будуть безкоштовним».

Читайте також: Український спорт потребує допомоги меценатів, бізнесу та держави

Ще одна важлива складова проекту – соціалізація дітей та вміння працювати в команді. Відчуття командного духу, вміння підтримати партнера – якості дуже потрібні в сучасному бізнесі та спорті. Саме цим проект і зацікавив ТМ Parimatch. «Ми підтримали проект «Бібліотека Майбутнього» бо нам важлива, як його освітянська місія, так і те, що дорослі і діти отримують можливості більше спілкуватися, ставати переможцями в дискусіях, змаганнях і взагалі в житті»,– відзначив представник ТМ Parimatch Вадим Місюра.

Додамо, що за підтримки компанії на цьогорічному міжнародному фестивалі Книжковий арсенал функціонує оригінальний стенд проекту  «Бібліотека Майбутнього». Цей стенд вже став ознакою Книжкового арсеналу-2019. Це оригінальна трирівнева конструкція, яка на кожному поверсі має міні-зону для майстер-класів. Конструкцію збудували на вулиці біля центрального входу до Мистецького арсеналу і вона притягує до себе усіх охочих. Протягом фестивалю тут проходять  щоденні читання, майстер-класи, діти мають можливість провести тут час за настільними іграми. 

«Це символ бібліотеки в її головній місії – давати людям простір для саморозвитку. Наш стенд ідеально вписується у тему цьогорічного Книжкового арсеналу – сусідство. Простір один – люди різні, але ніхто не заважає один одному, а навпаки своєю присутністю додають необхідне відчуття соціалізації»,– пояснила Вероніка Селега.

Досить ймовірно, що в сучасному «кіберсвіті», саме бібліотека має стати простором комфорту для людей різного віку і стимулювати їх до самовдосконалення.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-