«Шахтар»: золотий вік в екзилі

«Шахтар»: золотий вік в екзилі

Аналітика
Укрінформ
«Гірники» виграли чемпіонат і обійшли за кількістю трофеїв «Динамо».

Минулої неділі сталася історична подія в українському клубному футболі. «Шахтар» достроково виграв чемпіонат сезону-2018/19, оформив золотий дубль (чемпіонство + Кубок) і обійшов «Динамо» за кількістю трофеїв за часи незалежної України. У «Шахтаря» стало 34 трофеї, у киян залишилось 33. Левову частину перемог «гірники» здобули в останнє десятиліття, що і свідчить про їх цілковите домінування в останні роки.  

Читайте також: «Шахтар» став найтитулованішим клубом незалежної України

Формула успіху, яку вивели Ринат Ахметов і Мірча Луческу, працює до сих пір. В її основі лежать професійна робота усіх клубних структур, успішна селекція і бразильські майстри на ключових позиціях на полі. На відміну від «Динамо», донецький клуб не зраджував своєму бразильському напрямку селекції і майже не робив провальних трансферів. В складі «Шахтаря» бразильці виростали у зірок світового рівня (Фернандіньйо, Вілліан, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Бернард, Луїс Адріано, Фред). При цьому клуб доводив до топ-рівня й інших легіонерів та своїх вихованців (Мхитарян, Срна, Чигринський, Тимощук, Ракицький).     

У внутрішньому сезоні «Шахтар» майже безболісно пережив великі кадрові зміни. Пішли Срна, Ракицький, Фред, Бернард, Феррейра, але на їх позиціях впевнено заграли новачки і резервісти – Матвієнко, Болбат, Хочолава, Тете, Майкон, Алан Патрік, Маркос Антоніо, Соломон, Мораес. За рахунок класу і глибини складу «Шахтар» пройшов усю дистанцію чемпіонату впевнено і без зривів.

В кожному матчі команда Паулу Фонсеки грала з позиції сили, багато володіла м’ячем та простором, не підпускаючи до власних воріт суперників. В результаті це зіграло з нею злий жарт на міжнародній арені. Після матчів в УПЛ захист «Шахтар» втрачав тонус і в єврокубках цього сезону він пропустив 16 м’ячів в Лізі чемпіонів (кошмарні 0:6 від «Ман Сіті») та 6 голів від «Айнтрахта» в Лізі Європи.

Зауважимо, що з травня 2014 року «Шахтар» більше не базується і не грає в рідному Донецьку. Юридично клуб прописаний в Маріуполі, фактично гравці і менеджменти мешкають у Києві, а грає команда у Харкові. Клуб перебуває у вигнанні (в екзилі), але цей фактор лише додав «гірникам» всеукраїнського статусу. Чемпіонів підтримуватимуть будь-де. А з фінансами у клуба немає ніяких проблем, поки їх немає у президента ФК Рината Ахметова.

Читайте також: “Шахтар” показував найбільш якісний футбол і заслужив чемпіонство - Фонсека

Повертаючись до чемпіонства в сезоні-2018/19, варто назвати ще одну причину перемоги «Шахтаря». А саме, відсутність гідної конкуренції. За класом виконавців лише «Динамо» мало шанси поборотися з «гірниками» за титул. На сьогодні в УПЛ команди зіграли між собою три матчі: перемога «Динамо» 1:0, перемога «Шахтаря» 2:1 і нічия 0:0. Як засвідчили очні поєдинки суперників в чемпіонаті, кияни були спроможні грати на рівних. Але через брак ідей та людей в атаці команда Олександра Хацкевича катастрофічно втрачала очки із закритими командами. У підсумку, інтрига в сезоні вмерла за три тури до фінішу.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-