Успіх «Аякса» на євроарені: в чому секрет?

Успіх «Аякса» на євроарені: в чому секрет?

Аналітика
Укрінформ
«Динамо» і «Шахтар» можуть багато чому навчитися у команди з Амстердаму.  

16 квітня в чвертьфіналі Ліги чемпіонів УЄФА відбувся матч «Ювентус» – «Аякс», в якому команда з Амстердаму здобула сенсаційну перемогу та путівку до півфіналу турніру.

Дарма недооцінювали

Сенсаційність полягає в тому, що футбольна аудиторія очікувала побачити команду з відомою назвою «Ювентус» як мінімум у фіналі Ліги чемпіонів. Після вильоту мадридського «Реалу» більшість схилялися до того, що голландці вдало використали проблеми в мадридському клубі. Однак після ситуації з італійцями вже вибудовується певна закономірність: справа не може бути тільки у вадах суперника. Рівень гри команди Еріка тен Гага цілком виправдав свої здобутки.

До речі, «Аякс» перший клуб, котрий зумів вийти до півфіналу чемпіонської Ліги, подолавши в кваліфікації три тури.

Читайте також: "Барселона" і "Аякс" вийшли до 1/2 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА

Поведінка на полі та моральний контекст

«Божі сини» (саме таке прізвисько має команда з Амстердаму) випрацювали дисципліну. Її не можна назвати жорсткою чи агресивною – вона грунтується, скоріше, на гнучкій тактиці та психологічному налаштуванні гравців, тренерського штабу та керівництва клубу. Ця тактика працює за схемою «нема чого втрачати».

Дійсно, команда вже вийшла до 1/8 фіналу найпрестижнішого єврокубку. Ім’я суперника говорить за себе – найбільше перемог в Лізі чемпіонів та багато інших подібних рекордів. Інакше кажучи, це вплив репутації «європейського середняка» та елементи стереотипізації рівня гри таких команд.

В першу чергу, голландці не піддаються таким психологічним тонкощам як рахунок на користь суперника, тиск, високий пресинг, технічні переходи в контратаки. Вони це показали ще в матчі з «Реалом», а в двобої з «Ювентусом» лише довели своє вміння тримати удар, не панікувати і гнути свою лінію.

Фундамент успіху

Всі гучні здобутки «Аяксу» за найближчі часи несхожі на злети в стилі, наприклад, «Лестера». Клуб має багатовіковий досвід у європейському футболі та своїх легенд. Безумовно, сильною командою в сьогоденні їх робить не це, а такі земні речі як комбінаційний футбол, тобто виконання задачі та дотримання тактики тренера на весь матч, не зважаючи на рахунок. Персональний захист у взаємодії з активним футболом, чітка установка та дисципліна.

Читайте також: “Аякс” на виїзді не забивав лише київському “Динамо” в нинішньому розіграші ЛЧ

Нове покоління та досвід

Нарешті потрібно і згадати і про головних героїв цього «Аяксу». Насамперед, це капітан та автор переможного голу в Турині 19-річний захисник Маттейс де Лігт. Друга зірка цієї команди – головний організатор усіх атак 21-річний центральний півзахисник Френкі де Йонг. «Барселона» вже купила де Йонга, а влітку точно продадуть де Лігта. То ж це останній сезон юних талантів в Амстердамі, що повинно додатково мотивувати їх на красиве прощання з командою. Бажано, з трофеями.

Також відзначимо атакуючого і мобільного хавбека Хакіма Зієша (26 років), результативного нападника Душана Тадича (30 років) та диспетчера півзахисту Лассе Шене (32 роки). Ці виконавці – душа нинішнього «Аякса». Саме вони відповідають за моральний клімат і настрій в роздягалці. Згадаймо і про кілько потенційний зірочок, які здатні вирости у нових лідерів команди – захисник Нуссаїр Мазрауї, хавбеки Давид Нерес і Донні ван де Бек, нападник Каспер Дольберг.

Тетяна Савенець, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-