Чемпіонат Європи з шахів: досвідчені українки націлилися на призи

Чемпіонат Європи з шахів: досвідчені українки націлилися на призи

Укрінформ
Чемпіонат Європи серед жінок у турецькій Анталії перетнув екватор. Зіграно 6 турів із 11-ти.

З української десятки учасниць троє зберігають непогані шанси посперечатися за високі місця. Мова йде про досвідчених Інну Гапоненко та Анну Ушеніну, а також молоду Юлію Осьмак.

Гапоненко потужно стартувала, набравши 3,5 очка з 4-х, потім трішки пригальмувала, зробивши дві нічиї. Інна демонструє відмінну гру в обороні. Так, у партії проти вірменської шахістки Еліни Даніелян українка потрапила у скрутне становище, та не розгубилася. Вона наполегливо шукала свої шанси і, не без допомоги суперниці, досягла нічиєї. На її рахунку – 4,5 очка з 6-ти. 

Стільки ж має й Анна Ушеніна. Вона грає потужно і розважливо. Анна жодного разу не мала гіршої позиції. Обидві наші шахістки ділять місця з третього по чотирнадцяте.

Осьмак відстає від них на пів-очка. Щоправда, на відміну від старших подруг, Юлія одного разу змушена була зупинити годинник. Їй не вдалося врятувати трохи гіршу позицію проти грузинки Бели Хотенашвілі у п’ятому раунді. Та вже наступного дня киянка у відмінному стилі відігралася, здолавши Анну Саргсян з Вірменії. Юлія перебуває в когорті шахісток, які розділяють місця з 15-го по 28-ме.

Як на гойдалках грає Наталія Жукова. Після невдалого старту (0,5 очка з 2-х) вона виграла три зустрічі поспіль. Та потім несподівано поступилася Катерині Аталік з Туреччини у трохи гіршому закінченні. Проте сподіватимемося на бойовий характер Жукової та нову переможну серію. Також 3,5 очка з 6-ти мають  Євгенія Долуханова та чемпіонка України Наталія Букса. У Долуханової лише один виграш, але обійшлася без поразок. Букса ж потрапила під розгромну атаку поточного лідера Аліни Кашлінської, яка є дружиною польського гросмейстера Радослава Войташека. У Кашлінської -5,5 очка з 6-ти. На другій сходинці розташувалася француженка Марі Себаг – 5 очок.

Читайте також: Десятеро українок змагатимуться в Анталії за європейське шахове "золото"

Лише п’ятдесят відсотків пунктів мають наші Ольга Бабій, Анастасія Рахмангулова та Марія Зубова. Причому перші дві виграли і програли по три зустрічі. 

Сьогодні на турнірі – вихідний день, а завтра шахістки з новими силами вийдуть на сьомий раунд.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер.  

На фото: Інна Гапоненко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-