Мораес – ідеальне підсилення збірної

Мораес – ідеальне підсилення збірної

Аналітика
Укрінформ
Андрій Шевченко зробив правильний вибір, запросивши нападника «Шахтаря».

Минуло менше доби, як бразильський нападник «Шахтаря» Жуніор Мораес отримав українське громадянство, а тренерський штаб нашої збірної вже викликав його на відбіркові матчі Євро-2020 проти Португалії та Люксембурга. Рішення цілком очікуване і цілком логічне. Слідом за Марлосом головний тренер збірної Андрій Шевченко бере в свою команду іншого натуралізованого українця з «Шахтаря». Причому, бере лідера і футболіста, який здатен негайно підсилити «синьо-жовтих». Без адаптації і розкачки. Мораес з 2011 року в Україні, тому добре знайомий з нашим футболом, мовою і менталітетом.

Читайте також: Футболіст "Шахтаря" Мораес прокоментував отримання українського громадянства

Одразу відзначимо, що Мораес ідеально вписується в модель збірної Шевченка. Наш тренер давно шукав нападника, який здатен не лише реалізовувати моменти, але й бути ефективним командним гравцем. Насамперед, Шевченко вимагає від форвардів збірної продуктивної роботи в середині поля – створення зон для партнерів, вміння комбінувати, віддавати гострі передачі і при потребі грати у відборі. Мораес все це вміє і саме у такій схожій манері він грає у «Шахтарі». Тож маємо готового футболіста нинішньої збірної.

Поява Мораеса продиктована і кадровим голодом в збірній. За винятком Романа Яремчука, у нас сьогодні немає повноцінного форварда. Бесєдін ще буде довго лікуватися, а Кравець, Зозуля, Русин, Борячук – усі вони або пройшли свій пік в кар’єрі, або ж лише набираються досвіду і навичок. Наразі Мораес стає головним конкурентом Яремчука в збірній, а це додає не лише змагальності за місце в основному складі, але й створює хоч якусь глибину складу напередодні непростого відбору на Євро-2020.

Єдина перевага Яремчука над Мораесом – це краща гра на другому поверсі. Це і не дивно, адже Роман на 15 сантиметрів вищий за форварда «Шахтаря». Однак, за всіма іншими показниками Мораес нічим не поступається. У нього блискуча техніка, розвинений футбольний інтелект, він швидко навчається новому (і це у 31 рік!), і найголовніше – він у чудовій формі. Цього сезону в УПЛ він вже забив 16 м’ячів та віддав 6 гольових передач. Мораес особисто знайомий з усіма ключовими гравцями збірної, а з Марлосом, Степаненком і Циганковим він успішної грає (або ж грав у «Динамо») на клубному рівні.

Читайте також: Жуніор Мораес отримав виклик до збірної України з футболу

На останок згадаємо і про дискусію навколо натуралізації Мораеса. Певні ЗМІ та експерти вважають, що якими не були б проблеми в атаці збірної, ми не повинні йти найпростішим шляхом натуралізації, а терпляче «вирощувати» своїх нападників. Згадали і про інтерес «Шахтаря» в цій ситуації. «Гірники» зробили масовий закуп бразильських талантів і тепер, аби не мати проблем з лімітом на легіонерів, вони натуралізують окремих гравців. Що тут сказати – логіка в критиці є. Але як показує час, критики одразу зникають, коли збірна і «Шахтар» перемагають.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-