Хибним курсом

Хибним курсом

Аналітика
Укрінформ
Український біатлон розплачується за тренерські помилки та оновлює антирекорди.

Перша половина біатлонного сезону позаду. Про проміжні підсумки та про те, чим він був особливим для української команди.

Вдалий початок сезону

З впевненістю можна говорити, що розпочався  біатлонний сезон для нашої команди вдало: «бронзовий» старт в одиночному міксті та перша особиста перемоги в кар’єрі в індивідуальній гонці для Юлії Джими. Проте наразі це єдині звитяги наших спортсменів в цьому сезоні.  Українській команді виявилося не під силу надовго затриматися на  п’єдесталі та провести наступні гонки стабільно на хорошому рівні, на що очікували тренери.

Читайте також: Юлія Джима визнана кращою спортсменкою грудня в Україні - НОК

15 місце: найгірший показник в історії

Цей сезон точно увійде в історію українського біатлону, адже ніхто ще не звик до  таких антирекордів. Протягом багатьох сезонів жіноча збірна вважалася одним з фаворитів в естафеті та конкурувала за місце на п’єдесталі з найсильнішими представницями. Цього ж сезону на етапі Кубка світу в Рупольдінгу наші дівчата зайняли аж 15 місце  – найгірше в історії виступів нашої команди.

Антирекорд Підгрушної

Хоча минулий сезон для капітана жіночої збірної – Олени Підгрушної був не найкращим, проте, їй вдавалося стабільно виступати в особистих гонках. Допомагала вона команді і в естафеті: влучно стріляла та на досвіді фінішувала. Ніхто не здатен був викладатися на останньому колі як Підгрушна. Після перших стартів цього сезону Олена оцінювала свій стан, як набагато кращий, у порівнянні з минулими сезонами.  Та хвороба внесла свої корективи і спринт на етапі Кубка світу в Рупольдінгу  Підгрушна закінчила аж на 97 позиції.

Читайте також: Підгрушна показала кращий час на третьому колі спринту в Нове Мєсто

Відсутність українок в мас-стартах

Вдруге в історії українського біатлону на етапі Кубка  світу в Нове-Мєсто жіноча збірна кваліфікувалася повною квотою (5 представниць), проте,  радіти довелося недовго. Вже на етапі в Рупольдінгу вперше за 13 років до мас-старту не кваліфікувалася жодна з українок. Неприємна тенденція продовжилася під час мас-старту і в Антхольці.

Зміни в загальному заліку

Провальні виступи стали причиною суттєвих втрат позицій для наших біатлоністів у загальному заліку. Після шести етапів до топ-25 не входить жодна українка. Найкращою з наших дівчат є Олена Підгрушна, яка посідає 34  позицію. В чоловічому заліку справи трохи кращі, адже Дмитро Підручний все ж увійшов до топ-25 і займає 24 сходинку.

Читайте також: Біатлон: Меркушина і сестри Семеренко пропускають північноамериканські етапи Кубка світу

Нова система: один пік і рівний сезон

Наслідки відомі - спробуємо розібратися з причинами.  За планом головного тренера жіночої збірної Андрія Прокуніна цей сезон передбачає один пік форми та стабільні виступи протягом усіх етапів. Щодо піку, то він має припасти на період проведення чемпіонату світу у березні. Для українського біатлону це щось нове, адже всі звикли до двох піків і провалу команди посеред сезону. Але перехід на нову систему логічний та успішно виправданий топовими збірними, які тривалий час працюють за цією схемою.

Прорахунок Прокуніна

Однак реалізувати план не вдалося, бо тренерський штаб жіночої команди припустився фатальної помилки. Під час підготовки до сезону команду перетримали на висоті. Коментуючи свої виступи в першому триместрі Олена Підгрушна зізналася, що для кращих виступів їй чогось не вистачає, бо напевне трохи з горами перебрали.  Андрій Прокунін свій прорахунок визнає і стверджує, що увійти  в сезон варто було з рівнини.

Читайте також: Прокунін: Гонка склалася не так, як хотілося б

Хвороби як наслідок неправильної підготовки

Наслідками цієї помилки тренерського штабу стали невдалі виступи дівчат і функціональна катастрофа на окремих етапах. Скажімо, на одній з естафет ми показали за чистою швидкістю лише 17 місце – а це рівень аутсайдерів. Невдачі, у свою чергу, негативно вплинули на емоційний стан спортсменок та спровокували хвороби, які дошкуляють  кожній з дівчат. Та замість того, щоб надати час для відновлення, тренерський штаб намагається якнайшвидше увести їх в змагальний режим. У підсумку, справи лише погіршуються, а дівчата з резерву (Кубок IBU) так і не отримують повноцінної практики на найвищому рівні.

Читайте також: Бринзак: Зараз у нас спад, пік форми готували на чемпіонат світу

Старий курс Юрая Санітри

Що ж стосується чоловічої збірної то тренерський штаб традиційно використовує схему з двома  піками. В одному з інтерв’ю Юрай Санітра наголошував, що хлопці зараз важко працюють для того, щоб мати хорошу базу на кінець сезону.

Загалом, зараз тренери та спортсмени роблять все для того, щоб  виправити помилки, яких припустилися, як під час підготовки, так вже і протягом самого сезону, адже незабаром на нас чекають головні старти сезону – чемпіонати Європи та світу.

Анна Шуба, Київ

Фото: biathlon.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-