Чемпіонати України з шахів: складний фініш чоловіків та домінування кращих у жінок

Чемпіонати України з шахів: складний фініш чоловіків та домінування кращих у жінок

Укрінформ
Фініш чоловічого шахового чемпіонату України виявився вельми драматичним - лідери постійно змінювалися. Герой старту харків’янин Олександр Моісеєнко у шостому турі зазнав поразки від представника Одеси Юрія Кузубова, який наздогнав лідера.

Наступного дня надто сильне бажання Олександра перемогти білими киянина Володимира Баклана призвело його до другої поспіль поразки. А Кузубов, який зробив чорними нічию з харків’янином Олександром Ковчаном, став одноосібним лідером - 4,5 очка з 7-ми.

На півкроку позаду розташувалися Антон Коробов (Харків), Моісеєнко та киянин Руслан Пономарьов. Проте, лідерство одесита теж було недовгим. У передостанньому турі його переграв чорними саме Коробов. І це зробило лідером вже самого Антона.  

В останньому турі швидко закінчилася миром партія земляків Коробов – Моісеєнко. Як потім повідомив Олександр, він напередодні отримав неправильну інформацію, що такий результат гарантує йому "бронзу". Насправді ж після нічиєї Пономарьова з Кузубовим обидва шахісти наздогнали його. За додатковими показниками (результати мікротурніру претендентів) харків’янин став лише четвертим. Звичайно, виграти чорними у рейтинг-фаворита – завдання надскладне, але Сашко міг хоча б спробувати…

А так у підсумку чемпіоном України став Антон Коробов – 5,5 очка з 9-ти. Антон розпочав турнір з поразки, проте потім поступово нарощував темп і обіграв у особистих зустрічах срібного та бронзового призерів - Кузубова та Пономарьова відповідно. У їхньому активі, як і у Моісеєнка – по 5 очок.

Головним невдахою турніру став минулорічний чемпіон України Петро Голубка з Івано-Франковська. На старті він мав 2,5 очка з 3-х, і для здобуття норми міжнародного гросмейстера йому потрібно було набрати ще 2 очки з 6-ти. На жаль, Петро дещо знітився, фінішував відверто слабо, і до норми не вистачило пів-очка. Що ж, сподіваємося на наступному міжнародному турнірі у Кракові наприкінці року Голубка виступить успішно.

Серед найзацікавленіших глядачів турніру були головні тренери збірних України Михайло Бродський (жіночої) та Олександр Сулипа (чоловічої).  Олександр розповів, що продовжив контракт з Федерацією шахів. А в збірній збирається взяти курс на омолодження. Зокрема, він приглядається до юного киянина Кирила Шевченка.

А поки що вже найближчими днями пройде тренувальний збір чоловічої команди в Яремче. Сулипа працюватиме з найближчим резервом команди: Кузубовим, Захаром Єфименком, Володимиром Онищуком,і Михайлом Олексієнком та Андрієм Волокитіним. Наступного року заплановані ще чотири збори.    

У жінок боротьба за перше місце велася між двома шахістками Наталієй Буксою зі Львова та Інною Гапоненко з Херсона. Певний час суперниці йшли поруч, випередивши решту шахісток. Але фінішне прискорення Букси вирішило долю чемпіонату на її користь. Дві останні зустрічі Наталія виграла.

Можна зауважити, що кілька разів на боці львів’янки було турнірне щастя. Це - вірно. Але ж її активний, енергійний стиль гри сприяв тому, що успіх прийшов саме до неї. Та й результат - 7 очок з 9-ти каже сам за себе. На пів-очка відстала  Гапонеко, яка укотре підтвердила високий клас.

За свідченням киянки Юлію Осьмак, гра на турнірі у неї не дуже йшла. Тому третє місце (5 очок) - не такий вже поганий результат.

Читайте також: На чемпіонатах України з шахів очікується цікавий фініш

Зазначимо також, що під час чемпіонату відмінно впоралася зі своїми функціями суддівська бригада у складі Олега Товчиги, Леоніда Боданкіна та Юрія Гнипа. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-