На чемпіонатах України з шахів очікується цікавий фініш

На чемпіонатах України з шахів очікується цікавий фініш

Укрінформ
У Києві тривають чемпіонати України серед жінок та чоловіків. Формат обох змагань однаковий -  по 10 учасників розіграють в одне коло чемпіонські звання.

У чоловіків виступають двоє олімпійців - Антон Коробов та екс-чемпіон світу Руслан Пономарьов, а також Юрій Кузубов, Мартин Кравців, Олександр Моїсеєнко, Володимир Баклан, Олександр Ковчан, Віталій Бернадський, Станіслав Богданович та діючий чемпіон країни Петро Голубка. До речі, він єдиний, хто не є  гросмейстером.

На старті було чимало несподіванок. Наприклад, Ковчан скористався з помилки Коробова і відмінно провів заключну атаку. Здивував усіх Голубка, який здобув дві перемоги поспіль і після третього туру разом з Моісеєнком очолив турнірну таблицю. Зустріч лідерів у п’ятому турі закінчилася переконливою перемогою Олександра, який одноосібно очолив турнірну таблицю. 

На жаль, невдало виступає Пономарьов. На його рахунку чотири нічиї й один програш. 

Після п’ятого туру ситуація в чемпіонаті така: Моїсеєнко - 4 очки, Голубка та Кузубов - по 3, Коробов і Кравців – по 2,5, Баклан, Бернадський, Богданович, Ковчан та Пономарьов - по 2.

Як бачимо, жоден з учасників не втратив шанси на нагороди. Для цього потрібно (всього–нічого!) потужно фінішувати.

У жінок у змаганнях відсутні чотири збірниці - срібні призери шахової Олімпіади. Це - сестри Музичук, Анна Ушеніна та Наталія Жукова. Звичайно, це дуже прикро. Бо турнір за їхньою участю був би одним із найсильніших у світі. 

Але маємо те, що маємо. У турнірі грає єдина олімпійська медалістка, чемпіонка України Юлія Осьмак. Крім неї, участь беруть Інна Гапоненко, Наталія Букса, Євгенія Долуханова, Ольга Бабій, Надія Шпанко, Марія Бердник, Анастасія Рахманглова, Олена Мартинкова та Катерина Должикова.

  Ситуація у жінок ще більш щільна. Найдосвідченіша з учасниць  Гапоненко уперше за багато років не потрапила до основного складу національної збірної. І тепер вельми сильно прагне туди повернутися. Треба сказати, що клас Інни лишається доволі високим. 

Це вона довела й під час чемпіонату. Інна змогла двічі поспіль здобути перемоги. Грає вона солідно, з великим запасом міцності, і є однієї з імовірніших претенденток на перемогу.

Також відмінно грає Букса. Нещодавно вона вийшла заміж за відомого азербайджанського гросмейстера Рауфа Мамедова. Кажуть, що для жінок такі переміни йдуть на користь. У Києві Наталія виступає впевнено. Та й щастя було на її боці у партії другого туру проти Бердник (білі), де її суперниця мала хороші шанси на перемогу, але припустилося кількох серйозних помилок і зрештою програла.

Читайте також: Шахи: здолати Карлсена поки нікому не до снаги

Осьмак теж могла б вести перед, але драматично склалася її партія проти Долуханової. Євгенія, яка грала білими, без особливих підстав пожертвувала фігуру. Проте, це трохи засмутило Юлію. Вона не знайшла шляху до успішного захисту і в результаті - прикро програла. Проте перемоги над Должиковою та Рахмангуловою дозволили Осьмак перебувати в лідируючій групі. 

Отож, становище учасниць після п’ятого туру: Букса та Гапоненко - по 3,5 очка, Долуханова та Осьмак - по 3, Должикова - 2,5, Бабій, Бердник, Мартинкова та Рахмангулова - по 2, Штанко – 1,5.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

На фото: Олександр Моїсеєнко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-