Шахи: здолати Карлсена поки нікому не до снаги

Шахи: здолати Карлсена поки нікому не до снаги

Укрінформ
Норвежець Магнус Карлсен зберіг титул чемпіона світу з шахів. Причому він не виграв жодної партії з 12-ти, однак жодної й не програв. Основна частина двобою між ним та американцем Фабіано Каруаною закінчилася  з рахунком - 6:6. 

Якщо у першій половині матчу у Лондоні обидва учасники були дуже близькими до перемоги в окремих партіях, то в другій частині позиції жодного разу не виходили за межу нічийних. Таким чином, вперше в історії шахів суперники, які грали за корону, обійшлися без виграшів. Щоправда, у матчі Анатолія Карпова та Гаррі Каспарова 1984 року шахісти сімнадцять разів поспіль розійшлися миром. Але рахунок на той момент був уже вельми на користь Карпова.

Звичайно, такий результат викликав справжнє обурення у світової шахової громадськості. Пішли вимоги - змінити регламент, наприклад, скоротити час на обдумування ходів. Проте, хочеться нагадати зауваження Ботвинника з цього приводу. Він відзначив, що коли  суперників посадити грати догори ногами, вони будуть в однакових умовах. Але далеко не факт, цей матч закінчиться так само, як і нормальний.

Власне, заклик до зменшення контролю, насправді, є закликом до збільшення помилок. Дійсно, це призведе до збільшення видовищності, але негативно позначиться на якості гри.  

Тай-брейк потішив прихильників гри на гойдалках. Помилок тут було хоч греблю гати. Причому помилявся в основному лише один учасник - Каруана. Як хтось влучно зауважив, у швидкі шахи грали суперники із різних ліг. За регламентом двобій мав проходити з чотирьох партій, але усі вони не знадобилися. Карлсен упевнено взяв гору вже в перших трьох. Отож, матч закінчився із загальним рахунком - 9:6 на користь норвежця.

Читайте також: Шаховий матч за звання чемпіона світу обходиться без перемог

Відзначимо, що перевага чемпіона над іншими шахістами вже не є така велика. За два останні двобої (з одіозним росіянином Сергієм Карякіним та Каруаною) він виграв лише одну партію з нормальним контролем з 24-х. Вже далеко не кожний турнір закінчується перемогою чемпіона світу. Його стали менше боятися. Проте здолати його поки що нікому не до снаги.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-