Рік збірної: перемоги, прогрес, новачки

Рік збірної: перемоги, прогрес, новачки

Аналітика
Укрінформ
В 2018-у команда Андрія Шевченка змінилась на краще.

2018 рік слід вважати одним з найуспішніших в історії збірної України. Команда Андрія Шевченка не лише здобула необхідний результат, але й спробувала якісно видозмінити свою гру.  

Читайте також: Шевченко: Молоді футболісти дуже добре себе проявили в матчі проти Туреччини

Результати

Збірна України достроково виконала турнірну задачу на рік – «синьо-жовті» виграли свою групу в Лізі Європи. Вони вийшли до елітного дивізіону і підвищили свої шанси на вихід до фінального турніру Євро-2020. Команда Андрія Шевченка зіграла в 2018-у 10 матчів: 5 перемог, 4 нічиїх і одна поразка. Відзначимо усі три перемоги в Лізі Європи (двічі над чехами 2:1 і 1:0 та 1:0 над словаками). Коли потрібно було здобувати результат – збірна грала прагматично-надійно, з розумінням того, як обіграти суперника і як втримати переможний рахунок.

Щодо контрольних матчів, то крім перемог над Японією (2:1) та Албанією (4:1), збірну варто похвалити і за гідне протистояння Італії (1:1), і за спроби нав’язати свій футбол марокканцям (0:0) і туркам (0:0). Єдину поразку в році від Словаччини (1:4) усі списують на невдалий експеримент тренерського штабу із лінією захисту. Безумовно, гра в три захисника у нас не вийшла, хоча в цьому випадку не варто замовчувати як брак настрою і мотивації, так і провальну гру кількох виконавців.  

Читайте також: Ліга націй УЄФА: підсумки групового турніру

Гра

Перше, на чому наголошують експерти, коли аналізують гру збірної, це те, що Шевченко і його помічники провели величезну роботу після невдалого відбору на ЧС-2018. Тренери нарешті впорядкували схему в півзахисті і той запрацював як слід. Наші крайні хавбеки Коноплянка і Ярмоленко (Циганков, Зінченко) стали більше зміщуватися в центр, звільняючи фланги для атакувальних дій крайніх захисників (Караваєв, Матвієнко). А в центрі півзахисту Степаненко, Марлос і Малиновський вміло розподілили між собою ролі: Степаненко «чистить», Марлос розганяє атаки, а Малиновський у ролі «вільного художника». Помічник Шевченка Андреа Малдера пояснив усі змінити ось в цьому телесюжеті. 

Штаб Шевченка спробував вирішити одвічну проблему збірної – одноманітний позиційний наступ. В усякому разі тепер у «синьо-жовтих» куди більше варіантів продовження атаки за рахунок креативності Марлоса, Коноплянки і Малиновського, свіжих рішень від Зінченка, Шапаренка і Циганкова, та працездатності наших форвардів Бесєдіна і Яремчука. До речі, обидва нападника не лише здатні виконувати великий обсяг роботи, але й вміють забивати вирішальні м’ячі, тому їх голи за збірну ми ще неодмінно побачимо.   
Читайте також: Шевченко: Матч із Туреччиною надасть картину про готовність перспективної молоді

Новачки

Головна мета цієї збірної – фінальний турнір Євро-2020. Передбачалось, що він стане кульмінацією кар’єри для наших лідерів – Ярмоленка, Коноплянки і Ракицького. Однак клубні проблеми (Коноплянка) і травми можуть ці плани перекреслити. Особливо Ярмоленку, який після важкої травми ахілла може взагалі не повернутися на свій звичний рівень. Тренерський штаб збірної усе це чітко розуміє, тому і розпочав масштабне омолодження команди.

За часів Шевченка в збірній дебютували вже 20 футболістів. Серед них є ті, які через два роки повинні відігравати ключову роль в команді. Скажімо, Марлос, Циганков, Бесєдін, Матвієнко і Яремчук вже є гравцями основи. На підході Лунін, Бурда, Миколенко, Шапаренко. Точно отримуватимуть ще шанс Пластун, Борячук і Швед. При цьому Андрій Шевченко не женеться за кількістю дебютантів, кожен новачок підбирається під конкретну позицію і є прямим конкурентом для гравця основного складу.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-