Шахи: Марія Музичук демонструє характер і виходить у півфінал ЧС

Шахи: Марія Музичук демонструє характер і виходить у півфінал ЧС

Укрінформ
За драматизмом, насиченістю подій, напруженням боротьби  чвертьфінал нинішнього жіночого чемпіонату світу з шахів у Ханти-Мансійську важко порівняти з багатьма іншими змаганнями.

Героїнею цього етапу можна сміливо назвати українку Марію Музичук. У першій основній партії вона білими мала досить непогану перевагу проти казахської шахістки Жансаї Абдумалік, але раптом заплуталася у досить нескладній (як для неї) ситуації. Це призвело до поразки. 

Тепер треба було будь-що відіграватися чорними. Одного разу (у другому раунді) Музичук-молодшій це вдалося. Але як повторити це? Здавалася, нереальне завдання. Українці вдалося вибрати на партію чудову стратегію. Вона не намагалася одразу досягти перевагу (це ж неможливо!), а просто тримала позицію. Потім пожертвувала якість і робила просто хід за ходом, навіть не нападаючи на фігури суперниці. І молода казашка занервувала, припустилася похибки, після чого українка чітко реалізувала план. Рахунок матчу зрівнявся.

Наступного дня на суперниць чекав суворий іспит. Львівянка у захисті Каро-Канн чорними грала досить упевнено і навіть здобула перемогу у першій швидкій партії. Здавалося б усе? Ні. Марія занервувала і кілька разів пройшла повз нічийні можливості. Шанси знову зрівнялися.

Настала черга бліцу з контролем по 10 хвилин. Першу партію "нещасливим" білим кольором грала Марія. Вона мала перевагу, але нічого більшого не змогла досягти, ніж ендшпіль (тура та кінь проти тури), який вважається мертво-нічийним. Та все ж українка змогла перехитрувати суперницю і виграти, Але втримати переможний рахунок не зуміла.

І тепер все мало вирішитися у п'ятихвилинній блискавичній грі. Дивитися на все це було боляче, а як же було грати дівчатам! Не стану детально описувати хід подій. Зауважу лише, що Марія взяла гору в першому поєдинку, а другу партію зіграла унічию з позиції сили. Рахунок 4,5:3,5 на користь українка. Вона - у півфіналі!

Основні партії найдосвідченіших учасниць Анни Музичук та росіянки Олександри Костенюк завершилися унічию. Вони проходили за однаковим сценарієм: чорні упевнено зрівнювали гру, а білим нічого не лишалося, як погоджуватися на мирову.    

А от швидкі партії склалися невдало для Анни. Причиною стала її невпевнена гра в міттельшпілі. Спочатку вона поступилася чорними в позиції, де мала майже рівні шанси, а в другій партії не реалізувала величезну перевагу. Партія закінчилася внічию. Загальний рахунок - 2,5:1,5 не на нашу користь.

До півфіналу вийшли також чемпіонка світу Ю Венью (Китай), яка взяла гору над узбецькою шахісткою Гульрухбегім Тохіржоновою, та росіянка Катерина Лагно. Вона подолала китаянку Лей Тенцзе.

Читайте також: На жіночому чемпіонаті світу з шахів розпочалася битва за півфінали

І ще одне. Анна Музичук не потрапила до півфіналу, а значить, до турніру претендентів. Але за рейтингом українську шахістку мусять включити туди.

Завтра гратимуть Марія Музичук з Лагно та Ю Венью з Костенюк.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-