Сестри Музичук продовжують боротьбу за шахову корону

Сестри Музичук продовжують боротьбу за шахову корону

Укрінформ
Другий тур шахового чемпіонату світу серед жінок у Ханти-Мансійську видався абсолютно різним для українок. 

Анна Музичук довела високий клас і чудову форму. Її двобій проти росіянки Анастасії Боднарук був більше схожий на майстер-клас метра проти більш-менш здібної учениці.

У першій партії Анна чорними розіграла варіант Свешнікова у сіціліанському захисті. Мені, як автору книжки про цей варіант (вона вийшла в Лондоні 1994 року у співавторстві із харьківським гросмейстером Валерієм Невєровим), дуже приємно, що півтора десятка ходів суперниці розіграли за цим твором. Але виявилося, що чорні глибше розібралися в позиції. Жертва якості, яку запропонувала Боднарук, не принесла жодних дивідендів білим. Українська шахістка, не поспішаючи, але досить упевнено реалізувала зайву якість в ендшпілі.      

У другій партії Анна легко переграла росіянку, продемонструвавши чудову позиційну майстерність. Рахунок - 2:0 на користь українки. Зауважимо, що львів'янка виграла усі чотири партії. Її поточний рейтинг став найвищим серед усіх учасниць змагань.

А от партії Марії Музичук проти Катерини Аталик з Туреччини нагадували гостросюжетний трилер. У першій  зустрічі білими Марія здобула перевагу в захисті Каро-Канн і могла збільшити її, та пройшла повз хорошу можливість. Партія перейшла до рівного закінчення, але Марія почала помилятися і врешті решт програла її.

Тепер перед нею постало надскладне завдання. Чорними обов'язково здобути перемогу. Марія пішла на гостру гру, але після взаємних помилок, здавалося, що у білих виграшна позиція. Та цього моменту нерви у турецької шахістки не витримали, вона припустилася кількох помилок і поступилася.

 У перебої знову Музичук не пробила захист Каро-Канн білими - нічия, але чорними у гострій боротьбі все ж таки переграла суперницю. Рахунок матчу 2,5:1,5 на користь українки, і Марія вийшла до третього кола.  

На жаль, не витримала напруження боротьби Анна Ушеніна. У першій партії чорними проти росіянки Валентини Гуніної вона упевнено досягла нічиєї, а в другій, отримавши позиційну перевагу, не змогла втілити її у щось суттєве. Навпаки, її прагнення будь-що грати на перемогу там, де позиція цього не дозволяла, призвело до фіаско. У підсумку  - прикра поразка. Рахунок матчу 0,5:1,5 не на нашу користь.

Читайте також: Шахи: боротьбу за нагороди чемпіонату світу продовжують сестри Музичук та Ушеніна

Завтра розпочнеться третє коло, в якому зустрінуться: 

Ю Веньюнь (Китай) - Чжай Мо (Китай)

Гуніна  - Гулрухбегім Тохіржонова (Узбекистан)

Анна Музичук - Антоанета Стефанова (Болгарія)

Олександра Костенюк (Росія) - Харіка Дронваллі (Індія)

Іоланта Завадська (Польща) - Жансая Абдумалік (Казахстан)

Марія Музичук - Мобіна Аліносаб (Іран)

Катерина Лагно (Росія) - Наталія Погоніна (Росія)

Аліса Галлямова (Росія) - Лей Тінцзе (Китай).

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.  

На фото: сестри Музичук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-