Шахи: боротьбу за нагороди чемпіонату світу продовжують сестри Музичук та Ушеніна

Шахи: боротьбу за нагороди чемпіонату світу продовжують сестри Музичук та Ушеніна

Укрінформ
Перший раунд чемпіонату світу з шахів серед жінок у Ханти-Мансійську можна сміливо розділити на дві частини. 

Фаворити грали із суперницями, які за класом набагато їм поступаються. Результат цих зустрічей стовідсотково прогнозувалися. А от в інших матчах зійшлися приблизно рівні за класом шахістки, і тут йшла запекла боротьба.

У першій "категорії" були наші сестри Музичук. Зокрема, Анні дісталася 74-річна Рані Хамід з Бангладешу. Ця поважна тітонька навчилася грати у шахи лише у 34 роки. За цей час 22 рази вигравала жіночий чемпіонат країни. Постійно виступала на Олімпіадах, причому і за чоловічу збірну теж. Проте, звичайно, боротися на рівних з українкою їй було не під силу. 2:0 - на користь Анни. 

З таким же результатом виграла й Марія Музичук. А от Анна Ушеніна, яка у відмінному стилі переграла досвідчену вірменку Ліліт Мкртчан у першому двобої білими, чорними потрапила у вкрай скрутне становище. Не без допомоги суперниці харків'янка змогла відбитися лише втратою пішака. Потім вона відмінно захищалася і досягла бажаної нічиєї. 1,5:0,5 - загальний рахунок на її користь.

А от дві представниці шахової школи Херсона поступилися на тай-брейку. Інна Гапоненко зіграла дві основні партії проти американської шахістки Ірини Круш унічию, а додаткові програла. Рахунок - 3:1 на користь Круш.

Доля Наталії Жукової вирішилася в шести партіях. На жаль, її поразка стала справжньою драмою. Вона упевнено виграла першу основну партію у китаянки Ні Шикун чорними. Але зробити хоча б нічию білими не вдалося. Надто вже Наталія прагнула цього. На тай-брейку  спочатку були дві нічиї, потім, у грі з десятихвилинним контролем, Жукова знову поступилася білими і не відігралася. Рахунок - 3,5:2,5 на користь Ні Шикун.

Читайте також: П'ятеро українок пішли у похід за шаховою короною

Отож, завтра троє українок виступлять у другому колі. Анна Музичук змагатиметься з Анастасією  Боднарук (Росія), Ушеніна зіграє з іще однією росіянкою - Валентиною Гуніною, а Марія - з Катериною Аталик з Туреччини.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

На фото: Марія Музичук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-