Олена Петрова, біатлоністка, заслужений майстер спорту
Найбільші шанси на медалі Олімпіади – у наших жінок-біатлоністок
09.02.2018 08:30

9 лютого у південнокорейському Пхьончхані розпочнуться ХХІІІ зимові Олімпійські ігри. Україну на них представлятимуть 33 спортсмени. Напередодні найважливішого старту чотириріччя кореспондент Укрінформу поговорив зі срібною призеркою Олімпіади 1998 року в Нагано в індивідуальній гонці з біатлону, заслуженим майстром спорту, головою Сумського обласного відділення НОК України Оленою Петровою, яка передбачає напружену боротьбу за медалі на цих змаганнях.

Розмова відбулася у телефонному режимі, оскільки Олена перебуває на чемпіонаті України з біатлону у Львівській області.

- Пані Олено, Сумщина представлена на цих найпрестижніших змаганнях шістьма спортсменами – у біатлоні та лижних гонках, – ще троє, з урахуванням місця народження, навчання у місцевих вишах, – так чи інакше дотичні до неї. Які шанси у них вдало виступити у Пхьончхані, і взагалі, які ваші прогнози на виступи українців у Південній Кореї?

- Усіх наших олімпійців підтримую, однак реально боротьба за медалі, вважаю, вестиметься насамперед у біатлоні, насамперед – серед жінок. Хоча при цьому не хочу ігнорувати й наших хлопців. Підставою для такого оптимізму є подіуми на чемпіонатах і Кубках світу з цього виду спорту, та й тріумфальний виступ нашої «золотої» жіночої четвірки у Сочі буде довго зберігатися у пам'яті. Тобто сподівання на вдалий виступ наших олімпійців великі. Це не тільки мрії. Все у їхніх руках. 

Олімпійські ігри – це велика відповідальність, і дуже багато залежатиме від самих спортсменів. Кожен із них може вдало виступити в індивідуальних гонках, хоча, звичайно, особливі надії ми покладаємо на естафету. Зараз можна було б говорити «залізно», що ми там будемо з медалями, але, повторюся, це біатлон. Кожен, хто вийде на старт у цьому виді спорту, має максимально відпрацювати свій етап як на трасі, так і на стрільбищі. Бажано обійтися без додаткових патронів, забути про них.

- Чи мали ви можливість поговорити з сумчанами-олімпійцями перед їх відбуттям до Пхьончхана, які у них настрої?

- Я була на проводах збірної у Києві, зустрілася з Валею і Вітою Семеренко, Настею Меркушиною. Настрій, з огляду на виступи на останніх етапах Кубку світу, у них був не зовсім той, що треба. Перекинулись кількома словами. Вони поспішали, журналістам треба було приділити увагу. Привіталися, пофотографувалися, побажала дівчатам удачі – й розбіглися. Спілкування як такого не відбулося. Але вони самі знають, куди їдуть. Запитала: «Як настрій, все нормально?» У відповідь: «Все нормально».

- Наразі Олімпійські ігри проходять в Азії – саме там, де вибороли й ви найголовнішу для себе нагороду. Які найяскравіші згадки про ту Олімпіаду залишилися, чи є якісь особливості проведення цих змагань саме на цьому континенті?

- Скажу, що азіати – унікальні люди, дуже цікаві. Вони щодня готували нам якісь сюрпризи, підносили якісь подарунки. Пам'ятаю, ідеш по Олімпійському селищу, а волонтери доброзичливо посміхаються і вітаються декілька разів на день: і коли приїжджаєш на змагання, і коли повертаєшся з траси. Думаю, що і цього разу буде казкове дійство. Особливо відкриття змагань.

- Якимось чином будете тримати контакт із нашими спортсменами?

- У першу чергу – через підтримку вболівальників. 9 лютого в Сумах у Конгрес-центрі СумДУ (вул. Покровська, 9/1) відбудуться заходи для молоді з нагоди відкриття ХХІІI зимових Олімпійських ігор на підтримку наших спортсменів. 

У нас в Сумах створюються фан-зони, в яких під час прямих трансляцій із Пхьончхана ми будемо спостерігати за подіями на Олімпійських іграх.

Триматимемо кулачки за наших, повертайтеся з нагородами!

Сергій Ханін, Суми

Фото: upload.wikimedia.org

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-