Іванчук та Пономарьов грають на шаховому турнірі в Китаї

Іванчук та Пономарьов грають на шаховому турнірі в Китаї

Укрінформ
У неділю, 9 червня, в китайському місті Даньчжоу стартував шаховий турнір 10-ти гросмейстерів у одне коло. У ньому зіграють п'ятеро китайців і стільки ж приїжджих. Серед них двоє українців. Нашу країну представлятимуть найтитулованіші гравці - Василь Іванчук та Руслан Пономарьов.

Склад учасників: Дін Ліжень (2781), Юй Яньї (2753), Вей І (2738), Ван Хао (2696), Лу Шанлей (усі - Китай, 2638), Іванчук (2729), Ле Куанг Льєм (В'єтнам, 2726), Володимир Малахов (Росія, 2722), Аркадій Найдич (Азербайджан, 2712).

І хоча цей турнір не є відбірковим, все ж таки він матиме певне значення для українських метрів. Пономарьов невдало виступив на двох останніх змаганнях - особистому чемпіонаті Європи та командному чемпіонаті світу - і уперше за багато років його рейтинг став нижче за 2700-т. Думається, що Руслан прагнутиме повернутися на цей рубіж.

Із змінним успіхом грав і Василь. Щоправда, останні його змагання були у швидкі шахи. Він переконливо обіграв у матчі сильного чеського гросмейстера Навару - 8:4, а от на етапі Гран Чес Тур зіграв посередньо. Невдало виступив у "рапіді" та у перший день бліцу. Щоправда, у другий день він розташувався у таблиці слідом за чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном, чим вкотре підтвердив свою силу.

До того ж, усім відомо, що Іванчук особливо добре грає, коли турніри не носять відбіркового характеру. Він почувається розкуто і здатен на найкращі досягнення як творчі, так і спортивні. 

Головним фаворитом є Дін Ліжень, який реально претендує на вихід до турніру претендентів (у серії Гран-прі ФІДЕ) і є на сьогоднішній день шахістом номер один у Піднебесній. Давно вже чекають злету від талановитого Вей І. Отож боротьба обіцяє бути цікавою.  

Читайте також: На Гранд Чесс Тур Василь Іванчук схаменувся запізно

Контроль часу - півтори години на 40 ходів та півгодини до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого.

Петро МАРУСЕНКО,  міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-