Шаховий турнір у Ставангері: Аронян - перший, Карякін - останній

Шаховий турнір у Ставангері: Аронян - перший, Карякін - останній

Укрінформ
Фініш шахового супертурніру в норвезькому Ставангері виявився напрочуд цікавим. Тут було все, за що ми любимо шахи: і стрімкі атаки, і упертий захист, і красиві комбінації. А також - результативна гра. Мені здається, що цей турнір став гарним аргументом проти тих гарячих голів, які вважають, що класичні шахи віджили своє… 

У сьомому турі лідер турніру вірменський гросмейстер Левон Аронян чорними переграв росіянина Сергія Карякіна. Левон вкотре продемонстрував відмінне розуміння італійського захисту, спочатку зрівняв гру, а потім перехопив ініціативу. Фінальна атака Ароняна була бездоганна. 

Великою несподіванкою стала перемога росіянина Володимира Крамника (білі) над чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном. У трохи гіршій позиції чемпіон припустився неймовірної помилки і змушений був скласти зброю.

Проте Магнус відреваншувався вже наступного дня. Він білими узяв гору над нещодавнім суперником у матчі за корону - Карякіним. Партія проходила із взаємним похибками, та росіянин наробив їх більше. 

Якщо додати, що Крамника (чорні) в чотиритуровому закінченні обіграв француз Максим Вашьє-Лаграв, то можна сказати, що це явно був не день Росії.

В останньому раунді деякі події трапилися уперше. Першої поразки зазнав американець Хікару Накамура, а першу перемогу здобув його співвітчизник Фабіано Каруана, який обіграв свого товариша по олімпійській збірній.

Таким чином, переможцем турніру з відривом у ціле очко став Аронян - 6,5 з 9-ти. Друге-третє місця розділили Накамура та Крамник - по 5,5. Четверте-шосте - Веслі Со (США), Каруана та Аніш Гірі (Голландія) - по 4,5, сьоме-дев’яте посіли Віші Ананд (Індія), Вашьє-Лаграв та  Карлсен - по 4. І останнє місце лишилося за Карякіним - 3,5 очка. 

Дивує результат чемпіона, який набрав менше 50-ти відсотків очок. А от останнє місце росіянина виглядає цілком закономірним. По перше, в нього був найгірший рейтинг, а по-друге, участь у економічних форумах, церемоніях відкриття футбольних матчів не сприяє підготовці до серйозних змагань…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-