Сезон втрачених можливостей

Сезон втрачених можливостей

Укрінформ
Українські клуби й досі не навчились заробляти.

Сезон-2016/17 в українській футбольній Прем’єр-лізі завершено. Його спортивні підсумки відомі: «Шахтар» зробив золотий дубль, «Динамо» без шансів програло чемпіонство, очікувано прогресували «Зоря» та «Олімпік», «Дніпро» вилетів, показавши симпатичний футбол. На тлі падіння класу команд (хіба що за винятком «Шахтаря») і катастрофічного відтоку вболівальників з трибун, ми так і не побачили нових яскравих імен. Таланти ніби є, але ніхто не поспішає вибиватись у майстри.

Втім, найбільше засмучують не слабкий рівень чи порожні трибуни, а те, що українські клуби й досі не навчились заробляти гроші. Прикро, що вони і не хочуть вчитися. Когось розбестили масні часи, коли олігархи не рахували гроші на футбол, а хтось цілком реально вважає, що наша справа грати, а про фінанси нехай хтось інший подбає. Хтось – це область, місто, сусіднє підприємство чи знайомий успішний бізнесмен. А ми в клубі відповідаємо лише за футбол. У стилі «спорт поза політикою».  І нам простіше ходити з протягнутою рукою і скиглити в ЗМІ, ніж подумати самим про власну окупність.

Криза, нові економічні реалії, від’їзд легіонерів – усе це ніби навмисно підштовхувало клуби УПЛ до перебудови. Насамперед, перебудові у мисленні та стратегії. Однак, прориву не сталося. Сезон в цьому плані можна вважати фактично втраченим. І це при тому, що ніхто не чекав від клубів економічних див: нових контрактів з потужними спонсорами чи мільйонних продаж футболок. Від них чекали впорядкування власної трансферної діяльності. Іншими словами, чекали коли наші клуби почнуть заробляти, продаючи футболістів. Так, як роблять в усіх схожих на наш чемпіонатах (Португалія, Голландія, Бельгія, Сербія, Хорватія, Чехія).   

Склалось враження, що за винятком «Карпат» ніхто цього сезону і не намагався заробляти гроші. При цьому, львів’яни продали футболістів на 1,4 млн євро (Пластун, Бланко Лещук, Костевич, Гуцуляк) і отримали кілька сотень тисяч євро від численних спонсорів. Їхніми логотипами були заліплені карпатівські футболки і навіть труси. Решта клубів, як то кажуть, не парились. «Шахтар» нікого не продав, бо намагався зберегти лідерів. Інші або цим не займались, або просто не мали прав на футболістів, що зацікавили закордонних покупців.

Окремо про «Динамо». На продажу і орендах гравців (Драгович, Петрович, Теодорчик, Мораес) кияни заробили 22,1 млн євро. Але то був розпродаж «старих активів». Щось подібне «Шахтар» влаштував у минулому сезоні. На відміну від «Карпат», які отримували чистий прибуток від власних вихованців, «Динамо» швидше відбивало колись потрачені мільйони.

У підсумку, коли голландська Ередивізія продає футболістів на 166 млн євро, ми заледве набираємо 24 млн і плачемо, що нам не вистачає грошей на клубні академії, повноцінні тренувальні збори та якісні поля.

То чому ж не виходить продавати? Причина №1. Немає бажання цим займатися. Якщо так, то клубу залишається й далі жити утриманцем. Поки у «татка» гроші не скінчаться. Причина №2. Бажання є, немає досвіду і зв’язків. У цьому випадку клуб не безнадійний, йому потрібно допомогти. І тут своє слово мають сказати люди з УПЛ, численні агенти та медійники.

Є ще одна причина. Активна внутрішня міграція орендованих футболістів з «Шахтаря» і «Динамо». Як правило, вони займають ключові позиції в нових командах і заважають розвиватися власним вихованцям. От і виходить, що Караваєв, Соболь, Петряк лідери «Зорі», але клуб немає на них прав, бо належать вони «Шахтарю». Тобто «Зоря» їх розкрутила (насамперед, в Лізі Європи), але гроші від можливих трансферів отримає «Шахтар». Як у випадку з Малиновським, який днями став повноцінним гравцем «Генка».

Обнадіює те, що «Зоря» вже зробила висновки з цього. Наступного сезону за команду гратимуть максимум двоє орендованих. Натомість клуб все активніше веде самостійну трансферну діяльність. Нещодавно купили двох бразильців Леонідаса та Сіласа і продали в «Брюгге» Бонавентуру. Саме «Зоря» і «Карпати» повинні стати прикладом для інших українських клубів, які й досі відсиджуються на шиї власника і не збираються працювати на трансферному ринку.

Святослав Василик, Київ

Фото: football.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-