«Шахтар» знову чемпіон: а чи могло бути інакше?

«Шахтар» знову чемпіон: а чи могло бути інакше?

Укрінформ
Розбираємо причини десятого чемпіонства «гірників».

Попри усі проблеми з домашньою ареною, безхатченко-«Шахтар» мав колосальну перевагу протягом усього сезону. В той час, як конкуренти слабшали, донеччани лише посилили гру і цілком заслужено вибороли титул. Отже, чому «Шахтар» переміг?

Насамперед, нинішній «Шахтар» на голову вищий за усі команди в УПЛ. В пасиві команди лише три нічиї і одна випадкова поразка від «Чорноморця» в ситуації, коли титул вже був майже у кишені. Команда використала усі свої сильні сторони і не дала жодного шансу головному конкуренту «Динамо». Також, на відміну від киян, влітку «Шахтар» зберіг усіх лідерів – Тайсона, Марлоса, Ракицького, Степаненка, Фреда, Бернарда.

Відзначимо, що спрацювали усі нововведення нового тренерського штабу на чолі з Паулу Фонсекою. Серед них: зональний захист (суперники були просто не у змозі довести м’яч до воріт Пятова), високий пресинг, гра на перехватах і позиційний наступ, де більше стало залежати від Фреда і Степаненка. Нарешті Фонсека став більше довіряти молоді і та посилила конкуренцію в команді. Коваленко, Малишев, Ордець, Дентіньо тепер тверді гравці основи, а Ісмаїлі суттєво посилив лівий фланг після завершення кар’єри Шевчука.

Як не дивно, рівно пройти сезон в УПЛ «Шахтарю» допоміг і сенсаційний виліт з Ліги чемпіонів. Поразка від «Янг Бойз» добряче струсонула команду і додала мотивації Фонсеці. Дехто з гравців вчасно опустився на землю, а дехто просто став краще працювати. В Лізі Європи «Шахтар» відверто не напружувався, тому відтоку сил на єврокубки не сталося. Оминули команду і травми лідерів.

Як і личить сильній та впевненій у власних силах команді, «Шахтар» вміло скористався з проблем головного суперника – «Динамо». Поки Сергій Ребров латав кадрові діри, безжально омолоджував склад, намагався посилити беззубий напад і реформував захист, «Шахтар» впевнено набирав очки і створював комфортний відрив в турнірній таблиці.

Якщо в першому дербі сезону «Динамо» ще мало вигляд команди здатної боротися за титул, матч у Харкові завершився внічию 1:1. То два наступні «Класичні» у Києві розставили усе по своїх місцях. У грудні «гірники» обіграли динамівців 4:3, а перемога 1:0 у квітні продемонструвала, що між командами є реальний розрив у класі. Сьогодні «Шахтар» - це команда топ-рівня, здатна боротися за плей-офф Ліги чемпіонів, тоді як «Динамо» перетворилось на посередність з хаотичною грою в нападі і купою молоді з неясною перспективою.

Святослав Василик, Київ 

Перше фото: shakhtar.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-