У Варшаві  проведуть перформанс, щоб нагадати про українських полонених

У Варшаві проведуть перформанс, щоб нагадати про українських полонених

Укрінформ
У Варшаві в неділю буде проведено артперформанс, аби нагадати про долю українських військовополонених, декотрі з яких перебувають в полоні вже близько двох років.

Як повідомили Укрінформу в Євромайдані-Варшава, протест відбуватиметься у формі мовчазного перформансу, “під час якого замість людей говоритимуть саморобні плакати про військовополонених і російський полон”.

“Якщо ми зараз не розбудимо світ, якщо не дамо зрозуміти світу, що на їхніх очах відбуваються вбивства, то через місяць-два просто не буде кого рятувати. Те, що говорять українці, які повертаються з полону, викликає жах. Досі стоїть перед очима образ солдата, який плакав, тримаючи здоровою рукою яблуко, бо з’їв його вперше за цілий рік”,- наголошує організаторка заходу, активістка громадської ініціативи Євромайдан-Варшава Вікторія Погребняк.

Вона зазначила, що приводом для проведення цього артперформансу є черговий задокументований російський воєнний злочин, коли троє російських військових ведуть під дулами автоматів трьох українських військовополонених, використовуючи їх як живий щит, стріляючи в українських військових за їх спинами.

Читайте також: У Києві презентували фільм-розслідування про злочини РФ у Оленівці

“Це ще один прямий доказ порушення Женевської конвенції, яка прямо забороняє використання військовополонених для участі у бойових діях”,- зауважила вона.

У варшавському Євромайдані нагадують, що станом на 17 листопада 2023 року в російському полоні перебувають щонайменше 4337 осіб, у тому числі 763 цивільні, які згідно з Женевською конвенцією не можуть стати військовополоненими. Нині становище військовополонених критичне. У середньому кожен українець у російському полоні через недоїдання та хвороби втрачає від 10 до 30 кілограмів, а відсутність медичної допомоги, тортури та поранення призводять до того, що здорові до полону українці під час обміну повертаються додому в трунах.

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-